Får ikke kjøre bil i Norge

Hossain Mousadar fikk førerkortet i hjemlandet Marokko. Sertifikatet er godkjent i en rekke europeiske land, men nå må han ta lappen på nytt.
Torsdag, 30 november, 2017 - 12:07

Regler for innbytte av førerkort:

Hovedregelen for førerkort fra land innenfor EU/EØS er at de kan brukes i Norge så lenge de er gyldige og kan byttes direkte inn til norsk førerkort uten prøver.

Land utenfor EU/EØS der førerkort kan byttes inn:

Sveits, Japan

Land utenfor EU/EØS der førerkort kan byttes inn (forutsatt praktisk og teoretisk prøve):

Australia, Canada, Hongkong, Israel, Monaco, New Zealand, San Marino, Sør-Korea, USA, Grønland

Har du fullverdig førerkort fra land utenfor EU/EØS som ikke er listet opp over, må du ta førerkort som norske førstegangssøkere.

Kilde: Vegvesenet

 

Hossain Mousadar fra Marokko er blant dem som fikk førerkort i hjemlandet, men som nå må ta det på nytt i Norge. Han har tidligere bodd i Italia og der fikk han bytte det inn, og kjøre uten problem.

— Da jeg tok med meg det italienske førerkortet til trafikkstasjonen her, fikk jeg det ikke godkjent, fordi det står “MA” for Marokko bak på kortet.

Mousadar sier at førerkortet i Italia koster rundt 800 euro (omtrent 7800 norske kroner). Her i Norge må han muligens ut med 30.000 kroner.

— Du må ha jobb for å skaffe deg førerkort her i Norge, og mange jobber krever førerkort. Det kan være en vanskelig situasjon for mange, sier han.

Ingen planer om å endre reglene

Espen Thoen i Statens Vegvesen sier at man i en ideell verden burde kunne tilby skreddersydd oppfølging til hver og en sjåfør. Økonomiske hensyn og lite tilgang på de respektive landenes kjøreopplæring setter en stopper for det, sier han.

Synnøve Vebostad i Statens Vegvesen skriver i en mail til Journalen at det enkelte medlemsland står fritt til å fastsette egne regler om innbytte av førerkort som er utstedt utenfor EØS. Det forutsetter at de påfører en kode på EU-førerkortet som utstedes på bakgrunn av innbytte fra et land utenfor EØS.

Hun fortleller at de fleste andre EØS-medlemsland kun har prøver, og ikke obligatorisk opplæring slik vi har i Norge.

Vebostad forteller at det ikke er noen planer om å endre innbyttereglene i Norge.

 

 


Espen Thoen i Vegvesenet sier at de europeiske landene opererer med forskjellige regler når det gjelder innbytte av førerkort. Foto: Ingrid Schou.