Fra venstre: Vetle og Tassen er blant hundene som blir tatt vare på av FOD-foreningen mens de håper på et nytt hjem. Ikke alle er like heldige. Foto: Fanny Bu

– Ikke kjøp, adopter

Fem vil kvitte seg med hunden hver dag. FOD og Dyrebeskyttelsen oppfordrer til å adoptere.
Onsdag, 29 november, 2017 - 10:34

FOD-gården ligger på Klemetsrud syd i Oslo. Gården huser hunder og katter midlertidig, og kan visse ganger utgjøre forskjellen mellom liv og død for dyrene. FOTO: Fanny Bu

– Det er så mange dyr, som ikke har noe hjem, som blir avlivet. Derfor er viktig for oss å få folk til å adoptere dyr, i stedet for å kjøpe dyr, forteller Kine Wallentin, ansatt på FOD-gården.

Gården klarer å huse opptil 30 hunder på det meste, men flere enn det har de ikke kapasitet til. Med fem henvendelser om dagen, betyr det at behovet for nye hundehjem i Norge er stort.

Foreningen for omplassering av dyr (FOD) ble stiftet i 1980 og har siden den gang arbeidet for å skaffe nye hjem til hunder og katter. De hundene som ikke får plass på gården, prøver de å hjelpe på andre måter.

– Vi har noe som heter fjernomplassering, det betyr at hundene er i hjemmene sine fram til vi finner nye hjem. Vi får hjulpet en del på den måten, men det er en del vi ikke klarer å hjelpe, sier Wallentin.

Voksne hunder ofte glemt

Dyrebeskyttelsen er helt enig i at potensielle dyreiere burde bli flinkere til å se på muligheten til å adoptere et dyr.

– Vi vil jo helst at folk skal gi voksne hunder en sjanse. Før du løper til en oppdretter, se heller på muligheten om det allerede finnes en hund der ute som trenger et nytt hjem, sier Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver i Dyrebeskyttelsen.

Hun forteller at eldre hunder ofte er en glemt gruppe hunder. Man avliver i stedet for å omplassere fordi man tenker at ingen har lyst på en gammel hund. 


Kine Wallentin er veldig glad i jobben sin, men synes det er fortvilende å se alle hundene de ikke har plass til å ta imot. Her sammen med hunden Diaz. FOTO: Fanny Bu


Flest privatpersoner tar kontakt fordi de ikke vil eller kan ha hundene sine lenger. FOD samarbeider også med politiet, Mattilsynet og Hittehunder. FOTO: Fanny Bu

Stadig flere dyr trenger hjelp

– Før var det mye færre hunder som trengte nye hjem, og da var det mye enklere å møte etterspørselen. Men om du får fem henvendelser om dagen, så klarer du ikke å hjelpe alle. Sånn var det ikke før, det har det blitt mye mer av, dessverre, forteller Wallentin.

Dyrebeskyttelsen forteller at mye skjer i det skjulte og det ikke er alle som tar kontakt med omplasseringsorganisasjoner når de prøver å plassere vekk dyret sitt.

– Vi får stygge henvendelser fra katteeiere som truer med å avlive eller dumpe katten i skogen hvis vi ikke kommer og henter den. Det samme kan skje med hunder, men ikke i like stor skala, forteller Søreide.


Sverre (3) får stell og tak over hodet på gården mens han venter på et nytt hjem. Å omplassere et dyr handler også om å finne riktig menneske til dyret, forteller Dyrebeskyttelsen. FOTO: Fanny Bu


Hele gården reflekterer en aktiv hverdag. I et av de andre byggene på tomta huser FOD også oppmot 30 katter. FOTO: Fanny Bu

Mange triste skjebner kunne vært unngått

– Veldig mye kunne vært unngått hvis folk hadde planlagt litt eller tenkt i forkant på om man virkelig ønsket å ha en hund eller ikke, sier Wallentin.

Hun forteller også at mange undervurderer ansvaret og tiden som kreves for å ha hund.

– Veldig mye er at folk ikke har tid og ork. Eller at man har skaffa seg feil hund, ikke minst. Man kjøper seg en husky, også har man ikke tenkt til å gå på tur egentlig, sier Wallentin. 

Noen må også gi bort hundene sine på grunn av allergi, annen sykdom eller at mennesker som har hatt hund sammen separerer seg.


Lov om dyrevelferd § 3: Dyr har egenverdi. (…) Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. FOTO: Fanny Bu


Med fullt hus og mange frivillige som hjelper til trenger man system i hverdagen. Her er dagens turoversikt. FOTO: Fanny Bu

Hjemløse dyr: Et økende problem

Dyrebeskyttelsen forteller om samme utvikling som FOD. Organisasjonen hjalp 3641 hjemløse dyr i løpet av 2009, viste rapporten «Hjem, kjære hjem». I 2016 hadde dette tallet økt med 60 prosent, til 5810 dyr. 90 prosent av dyrene de hjalp var katter. Dyrebeskyttelsen forventer at antall hjemløse dyr som trenger hjelp vil fortsette å øke i årene fremover. 

Økningen kan begrunnes på to måter: 

– Lokalavdelingene vi har hatt i mange år, opplever en grossal økning for hvert år som går i antall dyr som trenger hjelp. I tillegg har vi fått flere lokalavdelinger rundt i landet, så vi kan dekke større areal og oppdage flere hjemløse dyr, forteller Søreide fra Dyrebeskyttelsen.


Nanook er en stor og sterk hund på snart tre år. Som mange andre av hundene på gården er han en blandingsrase. Han består av schæfer, husky og malamute. FOTO: Fanny Bu

Mange frivillige hjelper til

Kine Wallentin begynte selv først som frivillig på gården.

– Jeg adopterte en omplasseringshund for mange år siden, og etter jeg mista henne, fikk jeg hundeabstinenser. Da begynte jeg som frivillig, også har arbeidsmengden egentlig bare økt etter det.

Hun er nå en av de få faste ansatte og understreker at de frivilliges innsats er veldig viktig for organisasjonen.

– Vi hadde ikke klart å ha så mange dyr hvis vi ikke hadde frivillige, sier Wallentin.

De har flere hundre frivillige som stiller opp.

Vinn vinn for både frivillig og hund

– Jeg får både gått tur og hjulpet en hund, og da føler jeg at jeg gjør noe godt, forteller Lise Langseth.

Møt Langseth og Wallentin i videoen.

Langseth er en av de mange som er frivillig på FOD-gården. Vanligvis er hun i militæret, men er hjemme på perm i Lørenskog denne uken. Hun kjører i 25 minutter til gården, for å tilbringe formiddagene med hundene der. 

Se bilder fra en av turene under.