Generalsekretær i LNU Andreas Borud, KrFs Geir Jørgen Bekkevold og leder i LNU Rode Hegstad i vandrerhallen på Stortinget onsdag. Foto: LNU

KrF og Venstre sikret midler til frivilligheten

De foreslåtte kuttene i støtten til frivillige organisasjoner er reversert i statsbudsjettet for 2018.
Onsdag, 29 november, 2017 - 10:39

Tidligere har Journalen skrevet at Regjeringen foreslo å kutte i støtten til norske barne- og ungdomsorganisasjoner. Blant annet var hele støtteordningen LNU Kultur, og hele støtten til landbruksorganisasjonene for unge foreslått fjernet. Onsdag kveld kom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF til enighet om statsbudsjettet 2018. Der er støtteordningene tatt inn igjen.

LNU Kultur er en støtteordning som har gått til kulturtilbud i norske barne- og ungdomsorganisasjoner. I 2017 var den på 3,4 millioner, mens den i 2018 blir økt til seks millioner kroner.

Satser stort på unge

Leder i Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) Rode Hegstad er fornøyd med onsdagens budsjett. 

— Jeg synes det er veldig gledelig at KrF og Venstre ikke bare har reversert kuttet regjeringen foreslo, men at de også har fått til å øke potten! Dette gjør at mange barn og unge fortsatt vil kunne oppleve kulturuttrykk gjennom aktiviteter i den unge frivilligheten. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere av våre medlemsorganisasjoner som er veldig glade for at LNU Kultur ble reddet, sier Hegstad til Journalen.

10 millioner ekstra

En annen ting LNU fikk gjennomslag for i statsbudsjettet 2018, er 10 millioner kroner ekstra til det som kalles grunnstøtte. Grunnstøtte er midler organisasjonene kan bruke til hva de vil, altså som ikke trenger å være knyttet til ett konkret prosjekt. 

— Det betyr veldig mye at grunnstøtten til barne- og ungdomsorganisasjonene økes med 10 millioner to år på rad etter å ha stått stille over lengre tid! Økningen betyr mer aktivitet i organisasjonene, og at enda flere barn og unge vil kunne delta på fritidsaktiviteter i den unge frivilligheten, sier Hegstad til Journalen.

Landbruksorganisasjonene er også reddet

I det opprinnelige forslaget til statsbudsjett, var det også foreslått å fjerne støtten til 32 frivillige landbruksorganisasjoner. En av organisasjonene som ville blitt rammet av det, er Natur og ungdom. 

— Dette er organisasjoner som gjør et utrolig viktig arbeid for landbruk, rekruttering og miljø. Krf og Venstre skal ha masse ros for å ta kampen nok en gang, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og ungdom i en pressemelding.