Leder i OD, Sandra Skiaker, forteller at de fikk inn 23 millioner kroner på OD-dagen ifjor. FOTO: Thea Agnethe Eriksen

Ungdom som gjør en forskjell

2. november er OD-dagen, og i den anledning jobber ungdom over hele Norge for å tjene inn penger til ungdom i Nigeria.
Onsdag, 1 november, 2017 - 18:26

Operasjon dagsverk (OD) er Norges største solidaritetsaksjon som arrangeres både av, med og for ungdom. På OD-dagen får elever muligheten til å bruke en skoledag i året på å jobbe, til inntekt for andres utdanning. Leder i hovedkomiteen for OD, Sandra Skiaker, forteller hvordan OD-dagen er en mulighet for ungdom til å gjøre en forskjell.

– Vi introduserer elever for et problem, og gir dem muligheten til å gjøre noe med det. Det er helt frivillig å jobbe på OD-dagen, men hvis du velger å jobbe så gjør du det fordi du syns det er viktig og ønsker å gjøre noe med det. På den måten så jobber ungdommen i Norge i solidaritet med ungdommen i Nigeria, forteller Skiaker.

 


I år går inntektene fra OD-dagen til ungdom i Nigeria, preget av oljeutvinningen. FOTO: Thea Agnethe Eriksen

Oljebarna i Norge og Nigeria

I år er det 117.039 lærer og elever som er påmeldt til OD-dagen. Årets prosjekt er et utdanningsprosjekt i Nigeria, som handler om hvordan en langvarig oljeutvinning har påvirket ungdommene og lokalbefolkningen i Niger-deltaet, sør i Nigeria.

– Det verste av alt er at det går utover ungdommen. De får ikke tilgang til utdanning og får ikke mulighet til å utvikle seg selv. På den måten så stopper hele samfunnet opp, så OD-prosjektet skal være med på å gi jobbmuligheter til ungdom, forklarer Skiaker til Journalen.

Skiaker forteller videre at det til syvende og sist er elevene selv som velger hvilket prosjekt de skal samle inn penger til. Ulike organisasjoner søker til OD, og deretter er det et bistandsfaglig råd som går sammen med fem av de tidligere OD-lederne. Disse går gjennom prosjektene og velger tre saker som kvalifiserer seg, og sender disse til elevene.

– I år var det spesielt spennende å følge diskusjonen. Det var mange som følte at dette var et prosjekt som de hadde ganske mye ansvar for, med tanke på at vi selv er oljebarn. Ungdommen syns dette engasjerte veldig. Det har det også, og vi har fått veldig mye gode tilbakemeldinger.

 

Ungdommens innflytelse

Gjennom OD-dagen får norsk ungdom et innblikk i hvordan verden er. Skiaker tror det er flere fordeler med at elever deltar på OD-dagen.

– Jeg tror det gir et bilde av at ungdom kan gjøre en forskjell, og det viser at man kan gjøre ting også som ungdom. Selv om du er 15 år så har du noe å si, og det er ikke så mange andre som viser ungdom dette.

Hun forteller videre at hun ønsker at informasjonen de får gjennom OD vil påvirke valgene de tar i fremtiden.

– For det er jo vi som skal ta over verden, og være sjefen for de store selskapene. Da er det vi som bestemmer hva som er greit og ikke greit, sier Skiaker.

Skiaker viser stolt frem en vegg med bilde av tidligere OD-ledere, og forteller at Erna Solberg en gang var leder. 

 

Hotelldirektør for en dag

Ungdom vil i anledning OD-dagen være på jakt etter jobb. Skiaker forteller at hun ikke tror dette er noe problem. OD har blant annet en samarbeidsavtale med Scandic i hele Norge, som tilbyr hotelldirektørjobber.

– På Scandic Vulkan skal en serviceklasse fra Oslo handelsgym styre hele hotellet på OD-dagen. Alt fra ansvar av vaskepersonell til andre direktørjobber, forteller Skiaker.