Unge nordmenn i verdenstoppen på gjeld

Unge nordmenn har aldri hatt høyere gjeld enn nå.
Fredag, 27 april, 2018 - 12:08

Nordmenn mellom 18 og 25 år er i verdenstoppen når det kommer til gjeld. I 2017 hadde de 235 millioner i inkassogjeld. Det er en økning på hele 50 prosent fra året før. En av grunnene til at unge har høyere gjeld nå enn noen gang, er den store økningen av kredittkortlån.

Lettere tilgjengelig enn før


Shayan er en av mange unge som har tatt opp kredittkortlån. Foto: Charlotte Løvaas

Shayan Hafezinejad studerer for å bli pilot, og er en av mange unge som har tatt opp kredittkortlån.

– Det var egentlig bare tanken om at nå har jeg skikkelig dårlig økonomi, så hvorfor ikke låne en 1000-lapp her og en 1000-lapp der, men du bruker jo penger du egentlig ikke har, forteller han. 

En undersøkelse gjort av DNB viser at 57 prosent av unge i alderen 20 til 33 år bruker kredittkort aktivt. Finansrådgiver i DNB, Hanna Folkvord, mener at unge har for lite kunnskap om personlig økonomi.

– Vi ser en økende tendens til at unge tar opp mer og mer gjeld, og da er det primært kredittkort og forbrukslån. Jeg tror det skyldes at det er lett tilgjengelig, og at de unge ikke har nok kunnskap om konsekvensen av å ta opp kredittkortgjeld, sier Folkvord.

Lærer bort privatøkonomi på skoler

Interesseorganisasjonen Econa er opptatt av at unge skal lære mer om personlig økonomi. For omtrent et år siden startet de med et undervisningsopplegg kalt Økonomiglede, hvor de besøker ungdomsskoler rundt om i landet for å lære elevene om personlig økonomi.

– Vi så over en periode at det var en kraftig utvikling i forbruksgjeld og kredittkortgjeld blant befolkningen generelt, og ikke minst blant unge, sier Joakim Østbye fra Econa.

Hafezinejad tror at dersom en hadde lært om privatøkonomi på skolen, ville ikke tallene vært like høye. 


Shayan prøver å holde kontroll på privatøkonomien sin. Foto: Charlotte Løvaas