Mener barnelovene må endres

Frederik Rønnevig i Mannsforum mener dagens barnelover diskriminerer fedre.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 15:15

Rønnevig fikk lidenskapen for dette likestillingsarbeidet etter at han selv opplevde problemer med barneloven i Norge. 

– Vi i Mannsforum ønsker trygge familieforhold for barn med to hjem. Barna har like stort behov for kontakt med både mor og far og deres familier også etter samlivsbrudd, sier Rønnevig til journalen.

Barn trenger fedre

Mannsforum har laget sin egen forskningsdatabase hvor de har konferert med flere fageksperter, inkludert professorene Frode Thuen og Eivind Meland og psykiater Dag Furuholmen. I følge styremedlem Henrik Slevigen stiller Mannsforum seg også bak forskning.no sitt arbeid, som viser at skillsmissebarn med delt bosted har det best.

Forskning viser at sjansen for selvmordstanker og depresjon øker når barn ikke har kontakt med begge foreldre. Dette gjør saken til et økende samfunnsproblemsproblem, i følge sosiolog Sigurd Skirbekk i et debattinnlegg i  Aftenposten.

– Slik forskning gir grunn til bekymring, sier styremedlen Henrik Slevigen til journalen.


Mannsforum mener norske barn fortjener like rettigheter som svenske. 

Støtte fra kvinner

Mannsforum er ikke bare en organisasjon for fedre. Organisasjonen har over 25% kvinnelige medlemmer. I følge styret er det både kvinner som ikke har noe erfaring med problematikken, men bare støtter saken, så vel som pårørende som søsken, mødre og bestemødre som ikke får treffe barna sine. 

På forumets siste appell møtte journalen Aayshe Mahmadija som er berørt av dagens barnelov. Mahmadija er bestemor til en jente på fire år og gutt på syv år. Hun får ikke sett barnebarna så mye som hun ønsker. 

– Jeg synes arbeidet mannsforum gjør er viktig. Barn skal ha rett til å bo og se begge foreldre. Det er viktig at fagpersoner følger med i mannsforum, og at befolkingen blir opplyst om problemet, sier Mahmedija til journalen. 


Frederik Rønnevig i samtale med Aayshe Mahmedija under appellen den 9.oktober. 

Likestilt foreldreomsorg

Mannsforum gjør det klart at de er mot diskriminering og for likeverd mellom kvinner og menn. De mener barneloven ikke følger opp barnets behov for omsorg og kjærlighet fra begge foreldre etter samlivsbrudd og at lovene derfor må styrkes.

Mannsforum er den eneste landsdekkende foreningen med fokus på familieområde sett fra et mannsperspektiv. Organisasjonen ble stiftet i 2010 og har til dags dato over 250 betalende medlemmer og 3000 aktive Facebook følgere. De jobber for at Norge skal oppfylle FNs barnekonvensjon, med spesiell fokus på artikkel 9. I praksis betyr dette at barn skal få lov til å beholde både mor og far etter samlivsbrudd.

Mannsforum holder appeller hver første tirsdag annen hver måned. Da samles både medlemmer og sympatisører foran Stortinget for å appellere til politikerne om å oppheve diskrimineringen av fedre i norsk barnelov. I følge Rønnevig er dette noe som de har holdt på med i flere år og kommer til å fortsette med helt til stortinget anerkjenner fedre som likeverdige foreldre, også i praksis.

Journalen har kontaktet Stortinget for kommentar.


Mannsforum medlem Arne Børke forteller sin historie til forbigående foran Stortinget.