Fra venstre: Cecilia Kleven, Karin Johansson og Henriette Haugeto jobber alle som jordmødre ved Oslo Jordmor og kvinnesenter. Foto: Karen Gjetrang

Vil gi prevensjonskurs til studenter

I Norge har unge voksne i alderen 20 til 29 år høyest abortrate. Dette vil Oslo Jordmor og Kvinnesenteret i Pilestredet gjøre noe med.
Onsdag, 10 oktober, 2018 - 12:26

– En av årsakene til at mange tar abort i ung alder er kanskje at man ikke vet nok om kropp og prevensjon, forteller jordmor Henriette Haugeto.

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter svarer de på spørsmål knyttet til kropp, helse og seksualitet.

– Mange tror at jordmødre kun er der for gravide kvinner, men det stemmer ikke. Hos oss får man hjelp med å finne riktig prevensjonsmiddel, og veiledning rundt dette. Mange av de som kommer hit kommer også for veiledning ved uønsket graviditet, forklarer Haugeto.


Oslo Jordmor og Kvinnesenter ligger sentralt i Oslo, i Pilestredet. Foto: Karen Gjetrang

Vil rette opp i myter

Hos Oslo Jordmor og Kvinnesenter er de i gang med å lage et kurs i prevensjon for studenter. Dette skal hjelpe til med å friske opp det som ble gjennomgått på ungdomsskolen, og forhåpentligvis rette opp i noen myter som har dukket opp siden den gang.

– Vi hører veldig ofte myter og rykter som ikke stemmer når vi informerer kvinner om prevensjon, og det er synd at disse ryktene lever så sterkt. Vi er redd for at den seksualundervisningen man fikk da man var 16 ikke var like aktuell da, som det den er i dag.

Tar celleprøver

I Pilestredet 15a tar de også flere forskjellige tester av de som trenger og ønsker det. Hos senteret kan man blant annet ta celleprøve, og testes for kjønnssykdommer.

Å ta celleprøve er anbefalt å gjøre hvert tredje år for alle kvinner mellom 25 og 69 år. Prøvene avdekker forstadier til kreft, noe som gjør det mulig å oppdage og behandle før sykdommen inntreffer.

 Kan menn benytte seg av senteret?

– Ja, hvis de vil komme innom og ta en test, eller få prevensjon, er de velkommen til det. Men senteret er primært for kvinner, og det er også derfor det kun er kvinnelige jordmødre og gynekologer ved senteret, sier Haugeto.

Emneord: