OPPRYKKSKAMP: Frigg-kaptein Endre Helge Neumann (til venstre) og Lyn-kaptein Benjamin Nessjø Nyheim kjemper begge om å lede laget sitt til opprykk fra 3. divisjon. Foto: Sebastian Backe Eriksen

Oslo-rivalene innblandet i heftig opprykksthriller

Rivaliseringen mellom Frigg og Lyn strekker seg over 100 år tilbake i tid. Nå er begge lagene involvert i en opprykksthriller av de sjeldne i 3. divisjon.
Fredag, 12 oktober, 2018 - 14:51

Tre serierunder før slutt leder Frigg an i kampen om opprykk med like mange poeng som Senja. Lyn jager to poeng bak, men har et lettere kampprogram enn de to lagene over på tabellen. Mye tyder derfor på at alt vil bli avgjort i aller siste serierunde, når Frigg og Senja møtes til dyst.

Historisk rivalisering

For å forstå den intense rivaliseringen mellom de to sentrumsklubbene, må vi rundt 100 år tilbake i tid. Tidlig på 1900-tallet var både Lyn og Frigg blant landets beste klubber, og forsynte seg godt av Norgesmesterskapene. Lyn vant cupen fire år på rad fra 1908 til 1911, mens Frigg ble norgesmestere i 1914, 1916 og 1921.

Når man i tillegg tar i betrakning at hjemmebanene deres ligger rett i overkant av én kilometer fra hverandre, er det lett å forstå rivaliseringen.


RIVALER: Rivaliseringen mellom fotballklubbene Lyn og Frigg har pågått i over 100 år. Her fra en kamp mellom lagene tidligere i sesongen. Foto: Lyn Fotball

– Det er klart at man merker at det er noe ekstra når vi møter Frigg. En ting er at det er et viktig oppgjør for oss spillere, men man merker det kanskje enda mer på folk rundt klubben at det er ekstra viktig, sier Lyn-kaptein Benjamin Nessjø Nyheim.

Lenge var det Lyn som var storebror, og holdt seg stabilt på nivå en eller to. Frigg på sin side har stort sett ligget i andre- eller tredjedivisjon de siste tiårene, men etter at Lyn gikk konkurs i 2010 har rivaliseringen mellom lagene blusset opp igjen de seneste årene. Nå kjemper de om opprykk til 2. divisjon.

– Det er morsomt at det har blitt noen oppgjør de siste sesongene og at vi ligger og kjemper i samme divisjon. Nå har det jo også utviklet seg til å bli et realt toppoppgjør, og da betyr disse kampene enda mer, sier Helge Neumann, som er vokst opp i Frigg og nå er kaptein for laget.

Friggs gjenstående kamper

Korsvoll - Frigg

Frigg - Finnsnes

Senja - Frigg

Frigg festet grepet

De aller fleste så på Lyn som det sterkeste laget i avdelingen før sesongstart, og at den gamle storheten skulle ta enda et skritt nærmere toppfotballen igjen. Lyn har har vært sterke hjemme på Bislett stadion, men har slitt i bortekampene i år.

– Vi var klare oddsfavoritter overalt før sesongen, men vi visste av erfaring at det skulle spilles 26 tøffe kamper før vi kunne komme dit. Problemet vårt i år har vært at vi ikke har vært stabile nok. Hjemme på Bislett har vi vært gode, men vi har vært for naive på bortebane, og gitt fra oss ledelsen flere ganger, forklarer Nessjø Nyheim.

Frigg på sin side har prestert langt over forventning, og et Frigg-opprykk ville gitt høy odds før sesongen. Men etter en sterk høst og seier mot Lyn hjemme på Marienlyst forrige helg, har de nå alt i egne hender.

Lyns gjenstående kamper

Lyn - Skarp

Skjervøy - Lyn

Lyn - Harstad

– Vi fikk ikke akkurat noe mindre motivasjon da vi så tipsene før sesongen, og vi har hele tiden hatt troa på at vi kan kjempe om opprykk. Styrken vår i år har vært stabiliteten og den deffensive tryggheten. I tillegg er det mange spillere som har tatt store steg, sier Neumann.

– Disse kampene vi lever for

Selv om Frigg nå er i førersetet, betyr ikke det at de har råd til å gi fra seg poeng i de tre siste kampene, ifølge kapteinen. Siste serierunde kan også bli en direkte opprykksfinale mot Senja.

– Det er slike kamper vi lever for å spille. Men vi er nok nødt til å vinne både den, og de to andre kampene før det, for at vi skal rykke opp, sier Neumann.

Lyn på sin side må nå håpe at andre resultater går deres vei for å kunne ta opprykksplassen.

– Vi har regnet på det, og hvis vi vinner resten av våre kamper, så har vi 43 prosent sjanse for å rykke opp. Det er mye fotball igjen som skal spilles, og vi har fortsatt klokketro på at vi skal klare det, sier Benjamin Nessjø Nyheim.


KAPTEINER: Helge Neumann (Frigg) og Benjamin Nessjø Nyheim er kapteiner på to lag som kjemper om opprykk. Foto: Sebastian Backe Eriksen