GRILLET AV NABOER: Bar Brutus' benytter utendørs grilling, i tilberedning av mat. Dette har irritert naboene. Foto: Simen Høseggen.

Bar Brutus klaget inn for lukt og røyk

I september ble Brutus restaurant og vinbar klaget inn av naboene for røyk- og luktplager. Hans Petter Hval, daglig leder, sier de vil bedre forholdene.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 13:56

Oslo kommune mottok i september klager på røyk- og luktplager fra naboene til Bar Brutus, i Eiriks gate 2A.

Det er serveringsstedets naboer som har reagert på grillingen av mat på serveringsstedet. I klagen kommer det fram at «røyken og lukter dette medfører, er til stor sjenanse for naboer».

Bydelsoverlegen, som har behandlet saken, viser til forskrift om miljørettet helsevern. Der står det blant annet at virksomheters luftforurensning ikke skal medføre fare for helseskade eller «helsemessig ulempe», og at de skal drives slik at «luktplager som er til helsemessig ulempe for omgivelsene unngås».

Bydelsoverlegen ba om en redegjørelse fra Brutus, i tillegg til forklaring på hvilke tiltak virksomheten gjør for å bedre situasjonen.

Brutus svarer

Brutus bar svarer på kritikken i et brev til Gamle Oslo, og sier de er innstilt på å ta grep for å forbedre situasjonen. 

– Vi vil iverksette tiltak for å forhindre unødvendig utslipp av røyk, sier daglig leder Hans Petter Hval.

I en kommentar til Brutus’ metoder, sier Hval at deres tilberedelsesmetoder er en del av deres merkevare.

– Måten vi tilbereder maten vår på – enten ved gjæring, speking, graving eller grilling, har bidratt til å gjøre Brutus unikt, og er noe vi ønsker å fortsette med, sier Kval.

– Men ikke for enhver pris. Vi er forberedt på å minimere bruken av grill, så mye som mulig, men ber om forståelse for at det er en del av vårt konsept.

Hval sier at baren har inngått dialog med en ny leverandør av grillkull, såkalt «bincho-kull». Ifølge Kval skal denne gi mindre røyk, og være duftfri.

– Det nye kullet inneholder 96 % kull, sammenlignet med kull man får kjøpt i butikken, som har en kullprosent på om lag 50 %.

Holdt på siden 2016

Brutus bar har grillet siden oppstarten i november 2016. I tillegg til kjøtt og grønnsaker, grilles også ulike typer oljer. Brutus bar har tidligere også mottatt klager fra naboer, da for støy.

 

Emneord: