Hundehjørnet hjelper vanskeligstilte dyreeiere

Det finnes ingen støtteordninger for kjæledyreiere i Norge. Dyrebutikken Hundehjørnet gjør litt ekstra for å hjelpe de som trenger det.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 23:02

– Vi er avhengig av kundene våre og  setter pris på at de velger å komme hit. Dette er vår takk tilbake til dem, sier medeier av Hundehjørnet, Stephan Mehren-Melsom. 


– Det burde i hvert fall vært mer støtte til frivillige organisasjoner som hjelper dyreeierne, mener Mehren-Melsom. Foto: Haakon Nesse Moreau

Fôr og medisinsk behandling kan bli en stor utgiftspost for personer med kjæledyr. Dette kan være en utfordringer for flere.

Melsom synes det er vanskelig å si konkret hvordan støtteordninger for vanskeligstilte dyreeiere burde vært lagt opp, men skulle absolutt ønske det fantes. Både Mehren-Melsom og den andre eieren av butikken, Tobias Berge, har hund selv. De har selv erfart hvor dyrt det kan bli om man er i en vanskelig økonomisk situasjon og dyret ditt trenger behandling.

Viktig med dyrs rettigheter

Anne-Lovise Næss har vært trofast kunde hos Hundehjørnet i 4-5 år. Nå har hun fått kattematen levert hjem på døra for første gang.

Næss engasjerer seg for dyrs rettigheter og mener støtte til dyreeiere ville vært et godt tiltak, men påpeker hun at det alltid vil være folk som prøver å utnytte ordninger der man kan få noe gratis. Likevel mener hun det vil være vanskelig å vurdere hvem som burde få støtte. Katteieren forteller også at hun er glad for at det finnes engasjement blandt private aktører som AniCura. 


– Jeg er meget fornøyd med å få fôret levert hjem. Da kan jeg slippe å dra på barnevogna jeg brukte til katten min, forteller Næss. Foto: Haakon Nesse Moreau

– Jeg var litt sint på AniCura en gang i tiden, for de fortalte meg ikke at katten min var syk. Så arrangerte de noe i parken. Alle som hadde dyr og var fattige skulle få gratis hjelp. Etter det elsker jeg AniCura, sier Næss. 

Lørdag 10. november åpner AniCura igjen dørene for vanskeligstilte med hund eller katt.

Fordeler og ulemper

Birgitte Fineid, veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen, mener det burde finnes støtteordninger for vanskeligstilte med kjæledyr. Men hun legger også vekt på at det kommer an på hvordan støtteordningene lages.

– Dyr kan være en type medisin for dem som er ensomme, og i den forbindelse burde man kanskje også få hjelp til å holde dette dyret på en god måte. 


– Svært få har skaffet seg dyr med intensjonen om å ikke ta vare på dem, sier Birgitte Fineid. Foto: Haakon Nesse Moreau

Fineid forklarer at det blir feil dersom ordninger gjør at folk skaffer seg kjæledyr for å få støtte. Hun påpeker også at en støtteordning som går ut på å gi støtte etter hvor mange dyr man har i hjemmet, ikke ville vært en god løsning. Fineid mener at i tilfeller der noen har svært mange dyr er det kanskje en bedre løsning at noen av dyrene får nye hjem, enn at staten gir en eier støtte for veldig mange dyr. 

– En hver situasjon er unik og alle saker må vurderes individuelt, sier Fineid. 

Påstanden om at hvis vi hadde hatt støtteordninger ville det vært flere personer som skaffet seg dyr uten å kunne ta vare på dem, mener Fineid kan stemme til en viss grad. Likevel påpeker hun at samfunnet i dag er lagt opp til at dyreeierne selv er ansvarlige for sine egne dyr. Dersom det legges opp til at man kan skaffe seg mange dyr uten å ha det økonomiske grunnlaget og at staten tar regningen er ikke dette en god løsning, mener Fineid. 

–  Veldig ofte har ikke det med penger å gjøre om du er en ansvarlig dyreeier eller ikke. Mange som har dårlig råd tar godt vare på dyrene sine mens andre som har penger velger å ikke gjøre det, sier Fineid