Bilder av de etterlyste statuene fra Vigeland-museets samling. Foto: ukjent.

Etterlyser forsvunne Vigeland-statuer

Vigeland-museet la på mandag ut en etterlysning etter to av Gustav Vigelands kvinneportretter i marmor. De håper å finne dem i tide til neste års 150-årsjubileum for Vigeland så de kan stilles ut der.
Lørdag, 24 november, 2018 - 21:49

Vigeland-museet har i det siste tatt kontakt med flere svenske kunstfamilier og kunstsamlere i håp om å få tak i Gustav Vigelands forsvunne kvinneportretter. De planlegger også å gå til svensk presse etter hjelp.

Bruker sosiale medier

Man vet ikke nøyaktig når portrettene forsvant, men fra brevutvekslinger mellom Vigeland og familiene han solgte skulpturene til, vet man at de var solgt før 1927, på grunn av økonomiske nedgangstider. Det vil si at de kan ha vært på avveie i et helt århundre.

Guri Skuggen, konservator på Vigeland-museet og ansvarlig for etterlysningen, er like vel optimistisk:

– Vi håper at etterlysningen kan spre seg på Facebook og i andre medier, og at skulpturen, som en følge av det, til slutt vil dukke opp.


Museet skulle opprinnelig publisere etterlysningen på tirsdag, men ble så ivrige at de sendte den ut en dag tidlig. Foto: Vigeland-museet

Vil stille dem ut på Vigelands 150-årsjubileum

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født, og i den anledning skal Vigeland-museet arrangere en stor jubileumsutstilling. Der håper de å kunne stille ut i de to forsvunne skulpturene, og det er derfor museet etterlyser dem nettopp nå.

– I tillegg er det en utrolig vakker skulptur, og det hadde vært stas å kunne vise et arbeid av Vigeland som ikke har vært utstilt tidligere, forteller Skuggen.


Denne skulpturen av Rodin ligner på Vigelands portretter fra samme tid. Foto: Vigeland-museet Andrea Berg

Vil stille ut Vigeland med Rodin

Grunnen til at museet er så interessert i nettopp disse skulpturene, er blant annet deres likhet til flere av Vigelands franske samtidige, som Auguste Rodin. De to kunstnerne skal stilles opp ved siden av hverandre på jubileumsutstillingen, hvis de forsvunne portrettene blir funnet innen da.

Skulpturene er en del av Vigelands tidlige arbeid, og skiller seg fra de mer kjente Vigelanspark-skulpturene i sin skisseaktige, nesten “uferdige,” stil, eller “non-finito.” Ansiktet til modellen, Marie Nordby, stikker ut av en stein som ser totalt ubearbeidet ut, og kontrasten er noe av det som gjør skulpturen så interessant. Store Europeiske kunstnere som Rodin og Michelangelo arbeidet også i denne stilen.

Fotografier kan bli nøkkelen til å finne skulpturene

Det at vi i dag vet hvordan disse skulpturene ser ut, er takket være den ukjente fotografen som tok bilder av dem før de forsvant. De har senere blitt digitalisert av Vigeland-museet og det gjør det lettere for dem å etterlyse de virkelige skulpturene.


Vigeland skal ha brukt portretter av kjendiser som en måte å skaffe seg innflytelse på og å drive lobby-arbeid for sin idé om en park. Lengst til høyre er hans portrett av Fridtjof Nansen. Foto: Andrea Berg

Museet har ikke enda fått inn noen tips, men hvis du vet noe, kan du ta kontakt på guri.skuggen@kul.oslo.kommune.no.

Se etterlysningsvideoen til Vigeland-museet her: