VINNEREN: Helene Sandvig sammen med styreleder i Hjernerådet Henrik Peersen, og stortingsrepresentant Sveinung Stensland.

Helene Sandvig vant Norges første hjernehelsejournalistpris

Hun er kjent for NRK serien "Helene sjekker inn" og boken om farens demens "Et langsomt farvel".
Onsdag, 28 november, 2018 - 10:35

Torsdag sist uke var det duket for prisutdeling ved det Norske Teateret i Oslo. Det var hjernerådets første utdelingen av hjernehelsejournalistprisen.

Vinneren

Helene Sandvig er journalist og programleder på TV. Hun er kjent fra TV serien “Helene sjekker inn”, hvor hun sjekker seg selv inn på forskjellige institusjoner som asylmottak og avdelinger for spiseforstyrrelser. Sandvig skrev også en bok om farens demens, som ble utgitt i år med tittelen “Et langsomt farvel”. I boken forteller hun sin egen historie for å dele erfaringer med andre i liknende situasjoner.

SE VIDEO FRA PRISUTDELINGEN

Fokus på hjernen

Hjernerådet samler brukerorganisasjoner og fagmiljø som jobber med hjernen og hjernesykdom. Det er en paraplyorganisasjon med 56 medlemmer. Deres brukerorganisasjoner har samlet ca.100 000 enkeltpersoner som medlemmer.

Hjernerådet håper på at denne nye prisen skal hjelpe til å rette medienes oppmerksomhet mot hjernehelse. 

Sykeliggjøring av den norske befolkning

Før utdeling var det debatt med temaet, Helsestoff i Mediene: Fordummende skremselsjournalistikk eller folkeopplysning?

Lars Kittelsen, kommunikasjonssef for sykehuset i Telemark, var bekymret for tabloide medier sin mulige sykeliggjøring av den norske befolkningen. Han pekte spesielt på Dagbladet som største bidragsyteren til problemet. Hilde Tvedten, redaksjonssjef i Dagbladet, mente at helse i mediene er nødvendig for at folk skal holde seg opplyst om hvordan de skal ta vare på sin egen helse. 

Les også: Hjernerådet advarer mot miljøgift