Ane Granli Kallset, Ronja Gulbrandsen og Amalie Grødahl har allerede begynt å planlegge FemFest, som arrangeres for andre gang i mars. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Sørger for fest og feminisme

– Vi ønsker å skape et miljø der man kan diskutere feminisme, høre på fin musikk, og ha det skikkelig fett samtidig!
Onsdag, 28 november, 2018 - 10:47

Det forteller en av arrangørene til den kommende FemFest-markeringen, Ane Granli Kallset. Sammen med medarrangører Ronja Gulbrandsen og Amalie Grødahl er hun klar for å gjennomføre den feministiske festivalen for andre gang, denne gangen enda større og bedre.

– Vi har lært mye av hvordan det gikk i fjor, og da blir det enklere å vite hva vi skal gjøre i år, legger Grødahl til.

Feirer kvinnedagen

FemFest er en markering som arrangeres av en rekke av Oslos feministiske studentorganisasjoner, og finner sted på Chateau Neuf i mars. Hovedarrangør er den politiske studentorganisasjonen “Venstrealliansen”, som alle de tre jentene er medlem i. De er alle studenter, og jobben er frivillig, men de er enige om at det er verdt det.

– I tillegg er vi på langt nær de eneste som jobber med festivalen. Vi har et stort og engasjert styre, og mange frivillige, forteller Kallset.

Grunnen til at de velger å legge inn så mye arbeid i FemFest er at de alle tre synes kvinnedagen den 8.mars, fortjener å bli feiret skikkelig. 

– Med FemFest håper vi å kunne samle mange, både studenter og andre interesserte, til én stor feiring. Kvinnedagen blir ellers ofte spredd og politisk. Vi vil supplere med vår festival, slik at alle parter kan møtes rundt det vi alle er enige i, at vi elsker kvinner, fortsetter Kallset.

Ufarliggjør feminisme

Med deres markering ønsker de å skape et trygt miljø, der man kan debattere, danse og høre på musikk, uansett hvor mye kunnskap man har fra før.

– Folk som ikke har blitt introdusert for feminisme er ofte motvillige til å bruke begrepet, og har negative assosiasjoner med det, forteller Gulbrandsen. 

De vil skape en dag som feirer kvinner, og samtidig vise at de negative assosiasjonene er feil. Viktigheten av slike kulturarrangementer er stor, mener de. 

– Det er ikke til å legge skjul på at det er en skjev fordeling i kultur-Norge. På FemFest vil vi ha en dag der kvinnene slipper til, sier Grødahl. 

Tettpakket program

Festivalen vil, som i fjor, vare en hel dag, med tettpakket program fra morgen til kveld. Med ett års erfaring skal de i år satse større, med flere typer arrangementer. 

– Vi er ennå i planleggingsfasen, men vi ønsker å tenke nytt, og dekke over så mange felt som mulig. I tillegg til musikk fra kvinnelige artister og debatter med kvinnelige aktører vil vi også satse på litt spesielle ting, som live-radio, kunstutstullinger og stand-up. Akkurat nå er vi åpne for ideer, og vi har mange engasjerte mennesker som ønsker å få dette til, fortsetter Kallset.

Selv om gjengen nå går inn i en hektisk periode, med intensiv planlegging, booking og annen klargjøring før mars, er de allikevel positive. 

– Det blir fantastisk. Jeg gleder meg til å feste, smiler Grødahl.

Emneord: 
Tags: