STÅR KLAR: Bjørn Håvard Larsen har tatt seg fri fra jobb for å sitte i kø. Foto: Emilie Marie Kjøle

Trosser vinterkulda for å sikre seg årgangsvin

Bjørn Håvard Larsen sitter i kø i 16 dager i vente på eksklusivt Burgund-slipp.
Mandag, 28 januar, 2019 - 12:18

Overfor Vinmonopolet på Aker Brygge finner vi Bjørn Håvard Larsen, under tak og godt skjermet fra vinterværet. Det virker ikke som han bryr seg om den bitende kulda eller den sure, kalde vinden. Godt pakket inn fra topp til tå, sitter han avslappet på en turstol med både Twist og Pepsi Max. Ironisk nok sitter han og leser om polfareren Fridtjof Nansen.

Etter flere års erfaring har Larsen mestret kunsten å sitte i kø i flere dager - uansett vær. Øvelse gjør mester, og med vanntett og varmeisolerende utstyr er han godt forberedt på å holde ut i 16 dager i urbane omgivelser.

Larsen innrømmer at han har mistet tellingen over hvor mange vinslipp han har vært med på. Men det er første gang han skal sitte i kø i over to uker for å kjøpe vin.

Størst interesse for whiskey

Det eneste Larsen vet om vinen som slippes 7. februar, er at den kommer fra Burgund i Frankrike. Årgangen er 2015 og 2016.

– En fullstendig liste over vinene som slippes kommer ikke før 1. februar, så i grunn så sitter vi her før vi overhodet vet hva som skal selges, forteller Larsen.

Med tanke på at Larsen skal sitte i kø i 16 dager, ville det være naturlig å anta at han er svært interessert i vin. Men han avslører at det rett og slett ikke er tilfellet.

– Nei, jeg er først og fremst interessert i whiskey. Vin er bare en liten interesse på si. Men det er jo snakk om en fantastisk årgang, så det er absolutt verdt å vente i kø for, sier Larsen bestemt.


GODT UTSTYRT: Med sovepose, feltseng og fjellduk er Larsen klar for sin polekspedisjon. Foto: Emilie Marie Kjøle

Av ypperste kvalitet

Det pleier å være konkurranse om å være førstemann i køen, og i år var intet unntak. I fjor satt Larsen åtte dager i kø, men valgte i år å doble ventetiden for å sikre seg den beste plassen.

– Det er snakk om en bedre årgang enn i fjor, så det er mer på spill i år, sier Larsen med et lurt smil om munnen.  

De ansatte ved Vinmonopolet på Aker Brygge er godt kjent med Larsen. Han er å se ved hvert Burgund-slipp.

– Hvorfor han skal sitte i kø i akkurat 16 dager vet jeg ikke, men det er nok for å sikre seg vin av ypperste kvalitet. Han har nok sett for seg en spesifikk vin fra Domaine de la Romanée-Conti, forteller butikkansatt Bertrand Laporte.

Laporte forklarer videre at dette er et stort slipp for mange vininteresserte. Burgundervin er ettertraktet og 2016-årgangen var liten, men meget god.

Hilde Myrberg var en av kundene som var innom Vinmonopolet på fredag. Selv er hun ikke så interessert i vin, så det hadde ikke vært aktuelt for henne å sitte flere dager i kø.

– Mannen min er svært vininteressert, så han vil nok prøve å sikre seg en flaske eller to fra slippet. Men han står ikke i kø i flere dager på grunn av det, forteller Myrberg.


“PLACEHOLDER’N”: Larsen bruker en klappstol til å markere plassen sin i køen, mens han søker ly for snøen. Foto: Emilie Marie Kjøle

Den harde kjernen

Før helgen fikk Larsen selskap i køen av to andre ivrige vinentusiaster. Han synes det er hyggelig med selskap, og ikke minst er det praktisk å ha flere i køen.

– I og med at vi er tre, så har man muligheten til å ta seg en liten pause fra køen for å kjøpe seg mat eller bare vandre rundt på senteret i en halvtime, sier Larsen.

De tre har vært sammen i kø ved en rekke tidligere slipp. Larsen anslår at det er snakk om en måned med køtid sammen.

– Jeg forventer at det kommer mange flere når det begynner å nærme seg slippet, men det er ingen tvil om at det er vi som er den harde kjernen, forteller Larsen lattermildt.