MOT SERIEGULL: Vålerenga Hockey kunne igjen juble over tre poeng foran fansen. Nå ser det ut går mot sitt første seriegull på fem år.

Vålerenga cruiser mot seriegull

Vålerenga er igjen tilbake på toppen av norsk ishockey, etter fire sesonger med svake resultater. Journalen ble med supporterklubben Klanen på kamp da byrival Manglerud Star kom på besøk.
Mandag, 28 januar, 2019 - 10:16

I Furuset Forum begynner det å fylle seg opp på den stupbratte tribunen. I kiosken er det flere som allerede har gitt etter for lukten av wienerpølser og nystekte vafler, mens isbilen kjører sine siste runder for å gjøre isen blank og fin til kamp. På det ene feltet rett ved inngangen holder Klanen til, og helt på toppen av tribunen treffer vi en mann i hettegenser, armyshorts og sort bandana.

– Hvis du er ute etter den aller beste stemningen, så har du nok kommet på feil kamp. Selv om dette er et lokaloppgjør, så er det mot Storhamar og Stavanger det kommer flest folk. Men vi som er her prøver å skape så mye liv som mulig, sier Dolph Andersen.

Sammen med kameraten Ernst Erlandsen er han å se på de fleste av Vålerengas hjemmekamper.


IVRIGE: Ernst Erlandsen (til venstre) og Dolph Andersen er alltid å se i Furuset Forum når klubben i deres hjerte, Vålerenga, spiller kamp.

Sjeldent fullsatt

Etter fire femteplasser på rad i eliteserien, har Vålerenga snudd trenden denne sesongen, og topper tabellen med ti kamper igjen å spille. Likevel er det sjeldent fullsatt på Vålerenga sine kamper i Furuset Forum. Stadionet brukes som midlertidig arena mens nye Jordal Amfi bygges.

– Etter at vi begynte å spille hjemmekampene her, så er det mange som har sluttet å komme på kamp. De jeg snakker med sier at de ikke føler seg hjemme her, og at lysten til å dra på kamp derfor ikke er like stor. Det er veldig synd for spillerne, men også for klubben som går glipp av viktige inntekter, forklarer Andersen og Erlandsen.

For de to ivrige supporterne har det ikke noe å si hvor kampene spilles. De står alltid på sine faste plasser og drar i gang sine vante heiarop.

– Går på halv maskin i dag

På isen er første periode akkurat ferdig. Vålerenga har god kontroll på Manglerud Star, uten å levere den festhockeyen som supporterne har vært bortskjemte med gjennom store deler av sesongen.

– Det ser ut som spillerne går litt på halv maskin i dag, og gjør egentlig akkurat det som er nødvendig. Det er en veldig viktig kamp om to dager mot Stavanger, så det kan nok tenkes at de sparer seg litt til den, sier Andersen.

De første ti minuttene av den andre perioden er et eneste langt gjesp. Flere tar i stedet opp mobiltelefonen for å sjekke stillingene i de andre kampene som spilles samtidig. Blant annet spiller tabelltoer Stavanger Oilers mot Lillehammer.

– 1-0 til Lillehammer, utbryter Andersen til jubel fra sidemennene. Få sekunder etterpå får han derimot den tunge kontrabeskjeden om at Stavanger allerede har utlignet til 1-1, og blikket blir igjen vendt mot banen.


IKKE FULLSATT: Etter at Vålerenga måtte flytte fra Jordal Amfi til Furuset Forum har det blitt færre folk på kamp. Arenaen har en kapasitet på to tusen, men i lokaloppgjøret mot Manglerud Star var det kun 814 tilskuere.

Tre nye poeng

Klanen får se et Vålerenga-lag valse over de hvitkledde fra Manglerud. I takt med det gode spillet til Vålerenga øker også stemningen på tribunen, og flere og flere svarer når Andersen og Erlandsen setter i gang med sine rop. «Vålerenga Kjerke», «Sha-la-la-la-la-la-la-la-la - Å Vål’enga» og «Hold kjeft, bønder, hold kjeft» er noe av det som runger utover ishallen.

Vålerenga vinner til slutt 5-1 over Manglerud Star, og befester sin posisjon på toppen av tabellen. Fansen kan igjen gå smilende hjem fra Furuset Forum, vel vitende om at de om litt over en måned kanskje kan feire sitt første seriegull på fem år.

– Hvordan er det å være Vålerenga-supporter om dagen?

– Det er klart at det er morsommere å se laget sitt vinne enn å tape, så denne sesongen har det bare vært gøy. Vi har et spennende lag i år, med mange unge spillere som har utviklet seg i Vålerenga, sier Erlandsen.

– Vålerenga er tilbake der de hører hjemme. En klubb som Vålerenga skal tørre å si at vi skal gå for seriegull hvert eneste år, og denne sesongen er vi endelig med helt i toppen igjen, legger Andersen til.


NY SEIER: Vålerenga tok en enkel seier mot byrival Manglerud Star, og vant til slutt 5-1.

Han påpeker at det er mange kamper igjen som skal spilles, men drister seg likevel til å spå hvordan det ender.

– Mye kan fortsatt skje, men jeg mener at Vålerenga er det beste laget i år. Så hvis jeg skal ta fram spåkula, tror jeg at Vålerenga tar det, sier Dolph Andersen før han tusler ut i kulda i bare armyshortsen.

– Det flyter bra for oss

Det er ikke bare supporterne som har grunn til å smile om dagen, også spillerne surfer på en stor medbølge. De har ingen planer om å falle av brettet før seriegullet er i boks.

– Det flyter veldig bra for oss nå, og det er veldig gøy å spille ishockey når stemningen i garderoben er så god, sier Daniel Sørvik, en av målscorerne mot Manglerud Star.

Sørvik retunerte nylig til Vålerenga etter fire sesonger i utlandet, og er en av flere nye spillere i Vålerenga-laget denne sesongen.

– Nå kom jeg litt sent inn i laget, men det virker som at klubben har hentet inn de riktige typene. Førsterekka vår produserer veldig mye mål, mens bakover har vi også vært bunnsolide. Fortsetter det sånn, kan det holde hele veien, mener Sørvik.


LEDER: Vålerenga leder tabellen med ti kamper igjen å spille. Skjermdump: Hockey.no