Sosiale medier påvirker politikken mer enn før. Foto: Flickr/Jason A. Howie (CC BY 2.0)

Unge og uredde

Mange unge kvinner opplever hets i kommentarfelt og generelt gjennom sosiale medier. Likevel har det aldri vært så mange som stiller til valg.
Søndag, 8 september, 2019 - 19:39

Kommune- og fylkestingstingsvalget går av stabelen mandag 9.september. Aldri før har det vært så mange unge kvinner som stiller til valg, og siden 2015 har det vært en økning på 100%. Dette er tall fra NRK og valganalytiker i Statistisk Sentralbyrå, Øyvin Kleven. Blant de som stiller er Kaja Yngsdal Hilleren (19), listekandidat 5 for SV i Øvre Eiker kommune. Dette er ikke første gang hun er aktiv i politikken og hun har allerede kjent på konsekvensene av å ytre sine meninger offentlig. 

–Jeg mener det er verdt å få stygge kommentarer når man ytrer seg politisk. Det viktigste er å engasjere seg og ville gjøre en endring i samfunnet, sier Kaja Yngsdsal Hilleren. 

I 2016 skrev hun et åpent brev til daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Da var hun bare 16 år. I brevet kritiserte Hilleren innvandringspolitikken Listhaug stod for. Reaksjonene var både positive og negative, men kommentarene som florerte var ikke bare rettet mot det politiske.

–Det som var mest sjokkerende var at det ikke kom kommentarer rettet mot politikken. Det var kommentarer om meg, mitt utseende, min alder og om mitt kjønn. Det ble sendt hatefulle meldinger og direkte trusler til mitt private nummer og noen meldinger ble presentert med fullt navn. Jeg fikk også en del positiv respons, men det er ikke alltid like enkelt å se forbi det negative. 

Selv om kommentarene og reaksjonene var overveldende sier Hilleren at dette ikke stoppet henne i å fortsette å ytre seg.  –Jeg har ikke tenkt til å holde tilbake. At jeg har rett til å uttale meg om det jeg synes er viktig betyr mye mer enn stygge og hatefulle kommentarer. Jeg merker ikke spesielt flere kommentarer rett før valget, det kommer an på hva jeg velger å ytre meg om.

Vitne til digital sjikanering

Ikke alle opplever hets på egne plattformer, men det er ikke vanskelig å få det med seg selv om man ikke står i det selv. Derya Cinar (22) er 5. kandidat for Høyre i Lillestrøm kommune. Hun har vært aktiv med politiske verv i flere år og er allerede relativt erfaren for alderen.

–Jeg har selv aldri opplevd hatefulle kommentarer rettet mot meg, men jeg har vært vitne til flere bekjente som opplever det. Det er synd at det skal være et faktum at det skjer og at det nesten blir akseptert, sier Derya Cinar. 

Cinar har ansvaret for rekrutteringsprosessen i lokalforeningen Akershus Unge Høyre. Hun ser positivt på utviklingen av unge som deltar i politiske verv. 

–Jeg tror de unge som velger å ytre sine politiske meninger er innforstått med at de vil møte ulike reaksjoner og at de prøver å se forbi kommentarer som er irrelevante. Likevel er det lett å ta det personlig når det konstant er gjentakelser på utseende, bakgrunn eller alder. 

Derya har selv derimot opplevd mye positiv respons. Hun har lyst til å representere alle, men spesielt de unge. Det er heller ikke bare unge som har skrevet hyggelige meldinger, men også eldre. –Jeg har lyst til å kjempe for saker som samtlige kan kjenne seg igjen i. 


Derya Cinar (22) er stolt av fremveksten av unge politikere. Foto: Geir Egil skog

Tiltak

Samtalen om ytringsfrihet og hva som er å gå over grenser er en pågående debatt. Det menes av mange at når en person velger å gå offentlig får man tåle konsekvensene av det. Likevel er det en fin grense mellom ytringsfrihet og trusler. Kommune- fylkestingsvalget i 2019 er preget stort av sosiale medier og plattformer. Derfor er det også lett å tørre å ytre hatefulle meldinger mot medmennesker på nett. Likevel er det ofte usaklige kommentarer som blir publisert.

–Jeg mener det burde vært en strengere straff og blitt slått hardere ned på trusler og hatytringer med bøter eller sanksjoner, sier Kaja Yngstal Hilleren. 

Cinar Derya er enig, men tror også det kan være et vanskelig tiltak og mener det bør starte tidligere i prosessen. 

–Det burde være et større fokus i skolen. Bruken av digitale plattformer øker stadig og bevisstheten burde også øke i samme grad. Det burde bli slått hardere ned på i mindre og mere generelle situasjoner i tidligere alder. Jeg brenner for skolepolitikken og tror tydelige retningslinjer for nettvett kan hjelpe unge som er usikre på seg selv og sin stemme i samfunnet. Jeg er selv 22 år og tror jeg ville taklet negative kommentarer, men vet ikke hvordan jeg ville reagert for noen år siden, sier Derya. 

Både Kaja Yngstal Hilleren og Cinar Derya er unge stemmer i politikken og heier på fremgangen av unge kandidater. 

–Jeg ser at unge klarer å representere samtlige og får mennesker til å reflektere, det er jeg ordentlig stolt av, Sier Derya.

 

 

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: