Ifølge Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse er utenlandsstudenter aller dårligst på å oppsøke tannlege jevnlig. Foto: Maria Borch Mietinen (CC BY-ND 2.0 Flickr)

Studenter dropper tannlegebesøk

Tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018 viser at kun 27 % av norske studenter drar til tannlegen årlig eller oftere. Det er de yngste studentene som er dårligst til å møte opp på tannlegekontoret.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 10:25

– Mange studenter dropper nok å gå til tannlegen, og trang økonomi trekkes ofte frem som en viktig årsak til dette, skriver Maryam Pervaiz, seksjonsleder i Tannhelse på SiO Helse, til Journalen.

– En annen årsak kan være at de glemmer å gå til tannlegen fordi de er vant til å få innkalling fra den offentlige tannhelsetjenesten. Mens andre igjen dropper tannlegen på grunn av tannlegeskrekk, fortsetter hun.


Generell undersøkelse med to røntgenbilder er fortsatt den vanligste årsaken til at studenter oppsøker SiO-tannlegene. Foto: Ukjent (CC0 pxhere)

Viktig med generell undersøkelse 

Til tross for at det er en del studenter som dropper tannlegebesøk, er det fortsatt generell undersøkelse med to røntgenbilder som er den vanligste årsaken til at studenter oppsøker SiO-tannlegene. 

– Vi oppfordrer alltid studentene til å starte med en slik undersøkelse, for da får man screenet de og sett over alt og de kan få en helhetlig tilbakemelding på status på sin tannhelse, forteller Pervaiz. 

– Føler ikke jeg trenger det

Student Tamara Urdininea (20) innrømer at hun ikke drar jevnlig til tannlege.

–  Jeg vet egentlig ikke helt hvorfor. Jeg har vel bare ikke følt at jeg trenger å dra til tannlegen, sier hun.

Hun tror flere studenter rett og slett ikke tenker over at de trenger å oppsøke tannlege så lenge de ikke opplever plager. 

– Det har nok litt med prisen å gjøre også, legger hun til.

Utenlandsstudenter scorer lavest

Studenter mellom 18 og 22 drar sjeldnere til tannlegen enn eldre studenter. Ellers viser undersøkelsen at det er flere kvinnelige enn mannlige studenter som drar årlig til tannlegen. Det er likevel utenlandsstudenter som scorer lavest på årlig tannlegebesøk. Kun 22 % av utenlandsstudenter benytter seg av tannlege årlig eller oftere. 

 

Emneord: