Dr. Tess Caswell holdt foredrag og fortalte om sin historie da hun jobbet som flight controller for NASA. Foto: Aleksandra Pestka

Tidligere NASA astronaut på Oslobesøk

28.oktober arrangerte Jenter og teknologi ulike foredrag om romfart og kvinner i industrien.
Onsdag, 6 november, 2019 - 09:24

Jenter og teknologi reiser rundt på landsdekkende Norgesturne, hvor de inviterer 9. og 10. klassinger og holder ulike aktiviter på dagtid. I år er det derimot annerledes, da de har sitt første arrangement åpent for alle på kveldstid.

– Vi har lyst til å inspirere jenter til å velge teknologiutdanning, fordi arbeidsmarkedet i Norge er så skjevt. Fra forskninger vet vi at rollemodeller fungerer til å inspirere unge jenter, og derfor har vi lyst til å vise kule, flotte og engasjerende damer innen teknologi på scenen, sier prosjektleder for Jenter og teknologi, Karoline Løvall.


Publikum kunne forsyne seg med pizza og popcorn, før, imellom og etter foredragene. Foto: Aleksandra Pestka

I samarbeid med Den Amerikanske Ambassaden, inviterte Jenter og teknologi til en after work med presentasjoner, mye prat og god mat. Dr. Tess Caswell, Eline Oftedal og Laura Sletbakk holdt foredrag om teknologi, deres opplevelser og ulike jobbmuligheter for kvinner.

Isolert i en måned

Dr. Tess Caswell, en tidligere simulasjonsastronaut for NASA, er i Norge for å fortelle sin historie om da hun bodde på en simulert romstasjon i en måned. 

– Hensikten var å hjelpe NASA til å forstå hvordan isolasjon og stress påvirket oss, slik at de kunne forbedre måten de jobber med astronautene på romstasjonen og gjøre livet deres lettere, forklarer Caswell.

– Det var en fantastisk opplevelse, og det å leve astronaut livsstilen i en måned var noe av det kuleste jeg noensinne har gjort. Totalt sett bare moro, legger hun til.


Caswell pratet med noen av jentene i pausen om hennes dager på simulasjonsskipet. Foto: Aleksandra Pestka

Eneste kvinnen ombord

Hun var en av fire, og den eneste kvinnen som deltok på HERA (Human Exploration Research Analog) 11 oppdraget, i Houston, Texas. Målet var å utføre aktiviteter, som skulle simulere ulike fysiske og psykiske aspekter ved et oppdrag ut i verdensrommet, og hjelpe til i videre forskning.

– Vi gjorde en del medisinske studier under oppdraget, inkludert ting som ultralyd og flere målinger av vårt blodtrykk og spytt. Vi testet matbarer som NASA hadde utviklet for astronauter, som skulle brukes på lange oppdrag. Vi spiste en av disse hver eneste dag til frokost de første to ukene. De hadde rare smaker som jalapeño og bbq, men også banan og appelsin med tyttebær, som var alles favoritt.


Etter Caswells foredrag kunne publikum stille henne spørsmål de lurte på. Foto: Aleksandra Pestka

Dr. Caswell håper historien hennes kan inspirere andre jenter til å jobbe i romfart- og teknologibransjen.

På hennes Norgesbesøk, tok hun også turen innom Andøya Space Center og Universitet i Tromsø, før hun forlot Norge på fredag 1. november.