– Vi håper kursene kan endre synet til de eldre, sier Neloska. Foto: Henriette Marvik Berg

Verdensdag for psykisk helse, også for seniorer

Frogner seniorarena er et av de få stedene i Oslo som åpner dørene 10.oktober for å samle den eldre befolkingen til å snakke om sine psykiske utfordringer.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 10:16

På verdensdagen.no finnes det er lange liste med markeringer av Verdensdagen for psykisk helse. I Oslo kan man delta på hele 157 arrangementer. Folk kan møtes på skole, i kirker og ved stander i hele byen, men svært få av markeringene har en møteplass for seniorer.

 Vi møter Mariyana Neloska i det vi passerer inngangen til Frogner seniorsenter. Hun tilbyr kaffe, sjokolade og flere brosjyrer. Det er første gang de arrangerer kurs i forebygging og mestring av depresjon for seniorer.

At Frogner seniorsenter er en av veldig få arenaer som markerer Verdensadagen for eldre, overrasker ikke Neloska.

– Det er veldig vanskelig å snakke med eldre om psykisk helse. Flere i den eldre generasjonen har en tendens til å forbinde psykisk helse med noe negativt. Det er veldig viktig at vi som informerer om temaet forklarer og formulerer oss riktig, sier hun.

– Folk er overrasket over at jeg har meldt på meg kurs

 Det er delte meninger og reaksjoner om dagens markering blant personen på senteret.

– Dette er jo bare tøv. Jeg har du jo fint jeg? Jeg er da ikke noe deprimert eller syk på noen som helst måte, sier en. Hun tar med seg en sjokoladebit og en kaffekopp før hun spaserer videre. 

– Vi ser at eldre ofte får psykisk “vondter” forklart som sykdom, og det er jo ikke riktig. Alle har en psykisk helse, og alle kan føle seg nedfor, sier Neloska.

– Folk her blir overrasket når jeg sier at jeg har meldt meg på kurset. De mener at jeg er så glad og fornøyd hele tiden, og slettes ikke burde ha bruk for et slikt kurs. Men jeg er jo et menneske. Alle har jo noen litt tyngre dager innimellom, sier en eldre deltager. En annen nikker seg enig, og tilføyer;

– Det er svært viktig at eldre også kommer i fokus på denne dagen. Vi er jo en del av statistikken vi og. Jeg håper det blir flere markeringer til neste år.


- Jeg har jo noen tyngre dager, sier en kvinne i det hun melder seg på kurset om psykisk helse. Foto: Henriette Marvik Berg

Neloska sier det er vanskelig å informere de eldre om kursene angående psykisk helse.

– Jeg mener at fastleger, Diakonhjemmet, og andre type eldrehjem har et ansvar å henvise de eldre videre til kurs, veiledning og lignende, mener hun.

Interne markeringer

Vi er vært i kontakt med Mental Helse for å høre hva de tror er grunnen for at det er så få markering for eldre på Verdensdagen.

­­­– Vi vet at mange skal ha markeringer som er rett mot eldre i hele landet. Med 2100 annonserte markeringer, en økning på 40 prosent fra i fjor, er det ikke like lett for oss å søke opp alle markeringene som har eldre som målgruppe.

Videre sier de at de helt sikkert vet at det er mange eldresentre, daghjem og gågrupper som har interne markeringer. Flere arrangører ønsker å bringe flere generasjoner sammen ved å for eksempel invitere besteforeldre til hentekaffe i barnehagen, underholdning eller foredrag, avslutter de.