Neste år blir det dyrere å handle fra utlandet. Men påvirker det studentenes shoppingvaner?

Vi spør studentene: Skal du slutte å nettshoppe nå?

Fra neste år må du betale moms på alt du handler fra utlandet. Vi har spurt studenter ved Oslomet om de nå vil legge om vanene sine, og begynne å handle mer fra norske nettbutikker.
Torsdag, 10 oktober, 2019 - 19:54


Rosy Oo, student ved Oslomet. Foto: Silje Kilmork Vemøy 

 

Norske toll- og momsregler

Siden 2014 har vi kunnet handle varer fra utlandet opptil 350 kroner momsfritt. Nå vil regjeringen kreve moms fra første krone, viser statsbudsjettet som ble offentliggjort mandag denne uken. Dette skal tre i kraft 1. april 2020, og hensikten er å styrke den norske netthandelen. Derimot vil klær fra utenlandske nettbutikker være tollfrie opp til en verdi av 3000 kroner, noe som i følge E24.no har skapt reaksjoner fra enkelte som mener det vil bidra til å svekke den norske handelsstanden. 

Rosy Oo:

Handler du på nett fra utlandet? 

– Veldig ofte. Mest klær og tilbehør. 

Er du kjent med 350-kronersregelen, og har du gått på en avgiftssmell noen gang i forbindelse med dette? 

– Jeg pleier stort sett å handle rett under 350 kroner. Har aldri gått på en smell, og prøver å være ganske bevisst når jeg handler.

Kommer endringen av momsloven til å gjøre at du velger norske nettbutikker? 

– Jeg tror jeg kommer til å handle generelt mindre på nett, og heller mer i fysiske butikker i lokalmiljøet. Problemet er at det ikke er så mange varer jeg har lyst på i de lokale butikkene. Men det kan godt hende at jeg begynner å benytte meg mer av norsk netthandel når regelen trer i kraft.

 

 


Øystein Anthonessen, student ved Oslomet. Foto: Silje Kilmork Vemøy

Øystein Anthonessen:

Handler du på nett fra utlandet? 

– Av og til. Mest dingsebomser, av og til klær. Det kommer an på behovet. 

Er du kjent med 350-kronersregelen, og har du gått på en avgiftssmell noen gang i forbindelse med dette? 

– Jeg har hørt om den, ja. Heldigvis ikke gått på noen smell her enda. 

Kommer endringen av momsloven til å gjøre at du velger norske nettbutikker? 

– Det tviler jeg på. Jeg kommer til å fortsette å handle fra utlandet, og betaler heller de ekstra avgiftene det koster. Vet ikke om jeg kommer til å handle noe mer fra norske nettbutikker, det kommer helt an på hva jeg er ute etter. 


Thomas Sivert Nielsen, student ved Oslomet. Foto: Silje Kilmork Vemøy 

Thomas Sivert Nielsen:

Handler du på nett fra utlandet? 

– Ja. Jeg handler litt klær og av og til noen småting, men det er ikke så veldig ofte. Jeg liker best å gå i fysiske butikker og kjøpe klær der, så slipper jeg styret med å bytte feil størrelser og sånt. 

Er du kjent med 350-kronersregelen, og har du gått på en avgiftssmell noen gang i forbindelse med dette? 

– Ja, jeg er bevisst. Det er flere ganger hvor jeg har kjøpt småting, så jeg har vært nøye på å holde meg under. Men generelt har ikke 10 prosent ekstra momstillegg noen effekt på om jeg kjøper eller ikke. De tingene jeg kjøper fra utlandet er ofte billige uansett, og ting du ikke får kjøpt i Norge. Jeg kan ikke huske å ha gått på noen skikkelig smell før. 

 Kommer endringen av momsloven til å gjøre at du velger norske nettbutikker? 

– Tvilsomt. Jeg handler det jeg trenger og det jeg har lyst på, uavhengig om det kommer fra Norge eller andre steder. Jeg hadde ikke droppa å handle på grunn av den grensa.