Vil ha skolebøker, ikke spader

40 000 ungdommer i DR Kongo tvinges til å drive livsfarlig arbeid i koboltgruver istedenfor å gå på skolen.
Onsdag, 9 oktober, 2019 - 14:08

 

På Egertorget tirsdag ettermiddag arrangerte ungdom fra Operasjon Dagsverk, den første nasjonale aksjonen i forkant av OD-dagen, som avholdes den 31.oktober.

På OD-dagen er målet at elever skal gi én dag av sin utdanning, til å jobbe og tjene penger til noen som ikke får muligheten til å utdanne seg.Hensikten med aksjonen tirsdag ettermiddag var å skape materiale de kan bruke på sosiale medier videre i kampanjen, i tillegg til å vekke oppsikt og informere forbipasserende om OD-dagen, og om årets prosjekt.


Leder av Operasjon Dagsverk: Jens Øygarden Ingebrigtsen Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

 

– Relaterbart

Pengene som samles inn i år skal hjelpe 15 000 ungdommer vekk fra ulovlig arbeid i  gruvene, og heller sikre dem en utdanning. Ungdommene graver etter mineralet kobolt, som brukes i litiumbatterier i smarttelefoner verden over.Leder av Operasjon Dagsverk, Jens Øygarden Ingebrigtsen, sier at prosjektet er svært relaterbart, og tror det er en av grunnene til at det var akkurat dette prosjektet som ble stemt frem på Elevtinget i vår.

Alle har en mobil i lomma si, alle har pc-er, foreldrene dine har kanskje en el-bil.

Han mener at uansett hvordan man vrir og venner på det, spiller mineralene, som importeres fra Kongo, en sentral rolle i hverdagen vår i Norge.

Prosjektet fenger nok fordi vi er så avhengig av teknologien, men er kanskje ikke klar over prisen som ligger bak.

 

14-åringer jobber 24 timer under bakken i strekk

Ifølge Amnesty International sine nettsider, er det ungdommer på 14 år som jobber flere døgn av gangen 70 meter under bakken. Der graver de etter kobolt med bare hendene.

Ingebrigtsen har selv besøkt gruvene i DR Kongo og møtt ungdommene. Han forteller at landet slo han som svært underutviklet, og han opplevde at ungdom var tvunget til å utføre hardt og livstruende arbeid for svært lite penger.

– Det er ungdom der på min alder og yngre, som jobber i et steinhard yrke hver dag for nesten ingen ting.

Han sier at de definitivt skulle ha hatt muligheten til å gå på skole, men at infrastrukturen er dårlig, og at rettighetene deres ikke er tilstrekkelige. Derfor ønsker de å blant annet gi ungdommen menneskerettighetsopplæring. 

– Vi mener at å vite hvilke rettigheter man har, og stå opp for dem, vil hjelpe dem til å kunne få en bedre hverdag.

 

Emneord: