De rosa taxiene står ikke på vanlige holdeplasser, og kan ikke bestilles via telefon. De stopper derimot for kvinner som vil sitte på, eller kan kontaktes av Natteravnene. Foto: Sparebank 1 (CC BY-NC-SA 2.0)

104 kvinner benyttet seg av gratis taxitilbud denne helga

Fire rosa taxier med øyevipper er satt ut i Oslos gater for å kjøre kvinner trygt hjem i julebordsesongen.
Tirsdag, 19 november, 2019 - 09:52

Natteravnene har i samarbeid med Oslo Taxi og sponsorene Sparebank 1 Østlandet og Hafslund Nett lansert et tiltak for å gjøre julebordsesongen litt tryggere. Fire rosa el-taxier er satt ut i hovedstaden for å kunne tilby kvinner gratis skyss hjem fra byen.

Midlertidig tilbud

Taxiene er ute fra klokka 20 til klokka 04 hver onsdag til lørdag mellom 15. november og 15. desember.

– Dette er akkurat i høysesongen for julebord, forteller Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene.

Fornøyde kunder

Taxiene kjørte for første gang denne helga, og Norbom forteller til Journalen at tilbudet så langt har vært en suksess.


De rosa taxiene er dekorert med øyevipper for å være lett gjenkjennelige. 

Foto: Sparebank 1 (CC BY-NC-SA 2.0)

– 104 kvinner har benyttet seg av rosa taxier til nå, og tilbakemeldingene tilsier at dette har vært en positiv opplevelse, sier Norbom.

Dette er ikke første gang såkalte jentetaxier er blitt prøvd ut i Oslo. I 2012 sirkulerte rosa taxier i hovedstadens gater både på sommeren og i julebordsesongen. Den gang med Sparebank 1 Østlandet og P5 som sponsorer.

Kritiseres for kjønnsforskjeller

Tiltaket har mottatt kritikk for å være kjønnsdiskriminerende. Allerede i 2011 slo Samferdselsdepartementet fast at lavere takster for kvinner ville være i strid med likestillingsloven. Natteravnene holder seg likevel innenfor loven ved å tilby et gratistilbud for kvinner som føler seg utrygge, finansiert av sponsorer.

Lars Norbom er klar på at han ikke synes tiltaket er diskriminerende.

– Det er ikke slik at Natteravnene ikke tilbyr hjelp til menn som trenger det, sier han og viser blant annet til at Natteravnene også har egne biler utenom de rosa taxiene de bruker dersom folk har behov for det, for eksempel om noen må kjøres til legevakten.

– Akkurat disse fire taxiene brukes derimot til helt alminnelig ferdsel hjem fra julebord. Erfaringsmessig er det kvinner som føler seg mest utrygge på vei hjem fra byen, og vi ønsket derfor å innføre et ekstra tilbud for dem nå i julebordsesongen, sier Norbom.  

Emneord: