DYRE SUMMER: julehandelen blir dyrere hvert år. Foto: Laura LaRose (CC BY 2.0)

Bruker enorme summer på julegaver

Nordmenn bruker flere milliarder på julegaver, noe flere synes er unødvendig.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 12:06

Journalen tok turen ut i Oslos gater for å høre hva folk tenker om de enorme summene som blir brukt til jul:

– Det er for mye, sier student Kristine Håvardsholm. 

Hun forteller at vennegjengen fra barneskolen for lengst har sluttet å kjøpe gaver til hverandre. 

– Det ble litt for mye, da vi er ganske mange i vennegjengen. Vi gir hverandre heller hjemmelagde gaver, et kort eller finner på noe sammen, sier hun.

Enorme summer

I fjor ble det estimert at nordmenn brukte litt i overkant av 55 milliarder kroner i desember, riktignok ikke bare på julegaver. Ifølge SSB (Statistisk Sentralbyrå), bruker nordmenn rundt 23 milliarder på mat og drikke i jula. 

Olaug Håvardsholm sier seg enig med datteren, og mener også at den enorme summen nordmenn bruker på julegaver er for høy. Håvardsholm tror at enkelte drar opp snittet veldig. 

–Det er veldig forskjellig fra familie til familie. Noen er fornøyd med en gave til 500 kroner, mens andre blir kanskje fornøyd med en gave til 5000 kroner, sier Håvardsholm. 

Gjennomsnittlig bruker nordmenn 5000 kroner på julegaver. En tabell fra SSB viser at det er leketøysbutikkene og butikker som selger musikk og filmer, som er mest travle i førjulstiden. 


Leketøysbutikkene har størst økning i salg i førjulstiden. Foto: SSB 

Lar seg ikke påvirke

– Flere milliarder høres mye ut, men per person er det vel på over 1000 kr, og jeg vil si at jeg ligger på det snittet selv, sier Jarle Marheim. 

Får det deg til å revurdere dine egne julegave-vaner? 

– Folk får ikke meg til å revurdere, de vurderingene gjør jeg ut fra min egen situasjon, sier Marheim. 

Hjemmelagde gaver


Berit Mathiassen er positiv til hjemmelagde julegaver. Foto: Ingvild Lunde

– Det er veldig mye, ekstremt mye. Jeg synes selv at jeg bruker lite i forhold til det mange andre gjør, sier Berit Mathiassen. 

Mathiassen er en av flere som synes at nordmenn bruker mer enn nok på julegaver. Hun mener at hjemmelagde gaver er et godt alternativ til dyre gaver. 

– De som er flinke med hendene kan strikke og lage ting, man kan også gi en opplevelse eller by på middag, sier Mathiassen. 

 

Emneord: