Det var stort spenn i teknikker på kostymene under konkurransen. Foto: Jørgen Lindalen
Telialigaen

Halo 3 vant Telialigaen

Lørdag 16. november var det cosplay-konkurranse på sluttspillet i Telialigaen.
Torsdag, 21 november, 2019 - 11:56

På årets sluttspill i Telialigaen ble det arrangert cosplay-konkurranse for første gang. Cosplay er et begrep som er sammensatt av engelsk ‘costume’ og ‘roleplay’. Det innebærer at man kler seg ut som en karakter fra mediaer som spill, TV, film, tegneserier og lignende. Denne helgen ble cosplayerne dømt på likhet til karakteren, håndverk, utførelse, vanskelighetsgrad og kreativitet. De hadde 30 til 60 sekunder på scenen hvor de skulle vise frem kostymet og seg selv i karakter. Premiepotten var 15 000 kroner til sammen, med 9000 kroner til første plass. 

– Denne gangen dømte vi veldig mye på håndverk. Vi ser på kvaliteten, hvor stor likhet de har med kvaliteten og på smarte løsninger som gjør at det blir lettere å ta av og på seg kostymet, forteller Eivind Mortensen, også kjent som “The Friendly Viking”, som var en av tre dommere i konkurransen. 

Flere hundre timer


Julian Svenningsen brukte tiden sin på scenen med et lite humoristisk show. Foto: Lukas Kristiansen Foto: Lukas Kristiansen

Førsteplassen gikk til Julian Larsen Svenningsen. Han hadde kledd seg ut fra “Halo 3: ODST”. Rustningen hadde han laget selv i et materiale som heter EVA-foam.

Blant annet hadde han limt på skitt og sand, som han senere hadde malt, for å få en effekt av at rustningen var brukt. 

– Jeg forventet ikke å vinne i det hele tatt, så jeg er ekstremt glad. Jeg ble meget overrasket på scenen av dommernes avgjørelse, forteller Svenningsen.

Han antar han hadde brukt alt i fra 250 til 300 timer på rustningen, for han malte det siste laget nå nylig. Svenningsen har vært “Halo” fan veldig lenge så å lage rustning fra spillet var noe han hadde veldig lyst til å gjøre. 

– Jeg turte ikke lage Master Chief som første rustningen fra “Halo”, så derfor valgte jeg å lage en spesialsoldat i stedet, sier Svenningsen. Han begynte med cosplay i fjor og konkurrerte for første gang med et vikinginspirert Batman-kostyme. 


Dommerne i konkurransen hadde alle egne spesialiteter, slik at de kunne dømme godt sammen. Fra venstre: Eivind Mortensen, Marion “Tanzoir” Rogne og Sophie Riis. Foto: Lukas Kristiansen Foto: Lukas Kristiansen

Stort spenn i teknikker

Alle tre dommerne jobber sammen med å kåre det beste kostymet. Eivind Mortensen er utdannet kunst- og håndverkslærer med mastergrad. Hans spesialiteter er lær-, tre- og metallarbeid. Det var stort spenn i teknikker, materialbruk og ferdigheter i konkurransen. Selv om Mortensens spesialiteter er forskjellig fra det som har blitt brukt i et kostyme, kan han enda se på teknikker og smarte løsninger hvor et materiale har blitt brukt for å etterligne et annet. 

– På grunn av bakgrunnen min innenfor cosplay og utdannelsen min, så har jeg erfaring med hvordan ganske mange materialer brukes. Det var noen som hadde brukt foam i stedet for å bruke skinn og lær. Det ble gjordt på en veldig god måte, forteller Mortensen. 

Emneord: