Illustrasjonsbilde Foto: Marcelo Braga (CC BY 2.0)

Inn for macheteforbud

Forslag fra Justis- og beredskapsdepartementet kan føre til forbud mot lengre kniver og macheter.
Onsdag, 20 november, 2019 - 14:19

Justis- og beredskapsdepartementet la fredag 15.november ut et høringsnotat med formål om å endre våpenforskriften paragraf 9. De vil innføre et forbud mot lengre kniver over 25cm, ofte forstått som macheter, som følge av bekymringer fra Oslo politidistrikt. I høringsnotatet står det at det skal ha utviklet seg en trend for bevæpning med macheter i gjengmiljøer i Oslo. 

Våpenforskriften §9

Våpenforskriften §9 er i dag: 

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler eller andre gjenstander, spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander uten aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter.

Kilde: Lovdata

Ønsker forbud mot macheter

Byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (AP), hadde ikke tid til å kommentere saken til Journalen. Men, senest i september sa han til Nettavisen at han ønsker et forbud mot knivtypen. Han mener at macheter ikke har noe i norske butikker å gjøre.

– Machete brukes i jungelen. Det er ikke jungel i Oslo. Macheter har ikke noe å gjøre verken i Oslo eller resten av landet, sa Johansen til Nettavisen.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere noe før de har vedtatt et høringssvar.

Fristen for å besvare høringen er 22.februar 2020. 

Emneord: 
Tags: