Illustrasjonsbilde: Flickr/Chris-Håvard Berge

Nordmenn bruker 11,3 milliarder på Black Friday

Stadig flere kjeder adopterer den amerikanske tradisjonen Black Friday. Nordmenn forventes å bruke over 11 milliarder kroner fra fredag.
Fredag, 29 november, 2019 - 07:41

Siden Black Friday kom til Norge i 2010 har stadig flere butikker kastet seg på trenden. Nordmenn er forventet å legge igjen over 11 milliarder kroner i butikkene årets black friday som i år er den 29.november. Dette tilsvarer 2,5 millioner kroner i minuttet.

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank, handler halvparten av Norges befolkning på Black Friday. Disse bruker i snitt 3000 kroner hver. Det totale forbruket kommer da opp i 11,3 milliarder kroner. Tre av fire bruker mer penger enn planlagt. 38% av deltakerne i undersøkelsen oppgir at de ikke bryr seg om bærekraft på selve dagen, og 44% ønsker å ta hensyn til egen samvittighet. Det kommer frem i undersøkelsen at veldig mange handler på impuls, og det blir solgt mest sko, klær og elektronikk.

Pressekontakt i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos anbefaler forbrukerne å handle kun dersom de har penger.

—Det er ikke lurt å kjøpe tilbudsvarer på avbetaling. Renta, som gjerne er på over tjue prosent, spiser raskt opp det du har spart, og gjør produktet dyrere enn hvis du hadde kjøpt det til full pris. De nye gjeldsregistrene registrerer også kjøp på avbetaling hos butikkene, så være klar over at det du skylder da dukker opp i din samlede gjeldsoversikt når du for eksempel skal kjøpe bolig.Enkelte varer blir satt opp i pris på Black Friday, og Halsos anbefaler å bruke prissammenligningstjenester som prisguiden.no og prisjakt.no for å sjekke priser og sammenligne med hva varen kostet før salget. Videre anbefaler han å bruke betalingskort med MasterCard og VISA, slik at man er sikret mot svindel. Sparer man på kvitteringene, har man fortsatt de samme gode rettighetene til å klage.


Instagrambrukeren finnsta_offisiell.

 

Flere aktører oppfordrer forbrukerne til å boikotte Black Friday, og heller ønske seg brukte julegaver. Instagram brukeren finnsta_offisiell poster bruktkupp man kan gjøre på finn.no, og tips til hvordan man kan ta vare på de tingene man allerede eier. Kontoen bruker emneknaggen #likebrabrukt for å oppfordre forbrukerne til gjenbruk.