Det ble tent fakler for å støtte kvinnene som kjemper for å bestemme over egen kropp i Argentina. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug

Ønsker å endre abortloven i Argentina

Mandag 25.november ble over 67.000 signaturer overlevert til den argentinske ambassaden.
Mandag, 25 november, 2019 - 17:40

Aksjonen startet etter at en elleve år gammel jente (Lucia) ble voldtatt av et familiemedlem i Argentina. Til tross for at det er lovlig med abort ved voldtekt, ønsket ingen leger i landet å hjelpe den unge jenta. Det endte med et hastekeisersnitt i måned fem av graviditeten for å redde livet hennes. 

                FAKTA: 

  • Abort er kriminalisert med unntak av når det er fare for liv og helse, eller om graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest. 
  • Leger kan selv velge om de ønsker å utføre abort. 
  • Ifølge landets helsedepartement blir det utført 350 000 ulovlige aborter årlig. 

Sterkt inntrykk

Historien til Lucia har gjort sterkt inntrykk på over 60 000 mennesker i Norge. Amnesty international Norway fikk samlet inn tusenvis av underskrifter med ønske om trygg og lovlig abort i Argentina. 

Ingvild Gjone Lyberg, assisterende generalsekretær i Amnesty Norge, fortalte om manglende seksualundervisning i landet.

–  Vi har møtt jenter i Argentina som ikke skjønner at når de har sex så blir de gravide, forteller Lyberg.

Nytt håp

I fjor ble et andreutkast av lovforslaget fremstilt for kongressen, hvor det blant annent skal være seksualundervisning på skolen, og selvbestemt abort frem til uke 14. Det første lovforslaget fra 2018 ble nedstemt med 38 mot 31 stemmer i Overhuset i Argentina. 


Helena og Katrine (17) syntes det var viktig å møte opp utenfor ambassaden for å vise solidaritet til kvinnene i Argentina. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug.

Argentina er et katolsk land hvor ca 87 prosent av befolkningen er katolske. 

Den nyvalgte presidenten Alberto Fernandez har skapt nytt håp for endringen av abortloven i landet, da han tidligere har uttalt seg positiv til endring.

Helena og Katrine på 17 år er spente på hvordan Fernandez vil håndtere det nye lovforslaget, men legger ikke skjul på mistilliten de har til lederne av landet.

– Vi får håpe han ikke endrer mening, eller føler et for sterkt press fra andre i styret. Alle kvinner har rett til å bestemme over egen kropp, tross alder, bakgrunn og økonomi, sier de.

*Lucia sitt navn er fiktivt for å beskytte hennes identitet. 

 


Signaturene ble overlevert av Amnesty med krav om å avkriminalisere abort i landet. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug