PROGRAMLEDERE: Janne Amble og Kadafi Zaman i helt ny serie der de går bak Norges fasade. Foto: Henriette Marvik Berg

TV2s nye dokumentarserie

På mandag var det premierevisningen av første episode av "Norge bak fasaden".
Onsdag, 27 november, 2019 - 12:07

På premierefesten ble første epiosden, “De nye slavene”, av TV2s nye dokumentarserie viste. Serien består av ni episoder som utforsker den norske virkeligheten på godt og vondt. Serien tar opp blant annet misbruk av ansatte, kristne miljøer, narkotika og abort. 

Ulovelig lite betalt

“De nye slavene” setter lys på mennesker, spesielt fra Øst-Europa, som kommer til Norge for å jobbe, men som lever under dårlige forhold og får betalt mindre enn det som er lov for jobben. Blant annet møter vi polske Dariusz Stawinski, som forteller hvordan han og flere andre polakker ble lurt til Norge av pastor Maksymillian Pyra fra Polen, i den tro at de skulle gå på bibelskole hos Visjon Norge.

– Prøvd å få en god balanse

Janne Amble og Kadafi Zaman er programledere i serien. Journalen møter Janne Amble i det vi kommer inn i lokalet.

– Er du nervøs?

– Jeg har vært mest nervøs for at jeg skulle på God Morgen Norge i dag tidlig, men nå som det kommer så mye folk hit kjenner jeg meg litt nervøs, ja, sier hun.


PRESENTASJON: Vidar Amundsen har vært med å lage flere dokumentarer. Foto: Henriette Marvik Berg

Vidar Amundsen, produsent fra Novemberfilm, åpner premierefesten.

–  Vi har prøvd å oppnå en god balanse mellom programledernes subjektive oppfatning og de mer objektive perspektivene på det vi forteller om. Vi har møtt mye motstand på veien, men for oss har det vært viktig å sette dagsorden og skape endring, sier han.

Videre trer programlederen for serien, Amble og Zaman, opp på scenen for en runde med spørsmål og svar. Det er Camilla Brusdal, utviklingssjef i Novemberfilm, som stiller spørsmålene.

– Vi er ikke Brennpunkt

Både Amble og Zaman synes det har vært skummelt, men også en kjempestor ære å ha fått lov til presentere historiene i serien. De sier at det har vært en lærerik prosess der de både har fått bekreftet noen av sine egne tanker og perspektiver på temaene, men også fått lært nye ting som har sjokkert dem.

– Men hvorfor trenger Norge enda en slik dokumentarserie? Hva skiller “Norge bak fasaden” fra “Brennpunkt” på NRK1 for eksempel, spør Brusdal.

– Dette er ikke Brennpunkt. Vi møter mennesker gjennom oss, som gjør vår serie mer personlig. Vi er med hele veien. Jeg synes det er overraskende ulike vinklinger på Norge bak fasaden og Brennpunkt, svarer Amble.


Camilla Brusdal (til venstre) har utviklet og solgt inn serien til TV2. Foto: Henriette Marvik Berg

Nytt samarbeid

Amble og Zaman har aldri jobbet sammen før, men sier at samarbeidet har gått overraskende bra. For Zaman har han lært å åpne seg mer, og denne serien har gitt han mersmak.

– I motsetning til meg, som er en typisk nyhetsmann som gir minst mulig av meg selv og vil holde distanse, har Janne vært mer personlig, men samtidig objektiv. Dette har gjort at flere av de vi møter i serien har gitt henne tillitt, og gitt henne mer tilgang til sine personlige liv enn de ville gjort til meg, sier Zaman.

Det har ikke bare vært gøy og lett å jobbe med dokumentarserie. Amble og Zaman har stått over en rekke journalistiske dilemmaer hele veien. Kildevern i form av beskyttelse av folk og informasjon har stått veldig i fokus.

– Det er en intens prosess som strekker seg fra morgen til kveld, sier Amble.


– Dette har vært en journalistisk prosess der vi har prøvd å få flest folk i tale, sier Janne Amble og Kadafi Zaman Foto: Henriette Marvik Berg