– Denne praksisen må endres. Produktet selges inn som en sikker vei til den billigste og beste avtalen, men slik er det altså ikke, sier Frode Elton Haug fra Forbrukertilsynet.

– Strømselskapene utnytter kunder

De eldste og de yngste er mest utsatt, mener telefonselger.
Mandag, 25 november, 2019 - 10:47

“Siden vinteren er på vei ønsker sikkert du også maksprisgaranti og en ekstra trygghet for å sikre deg mot for ubehagelige priser?”

Slik lyder innsalget av to ekstra tjenester man kan betale for som forbruker. Tryggheten er en forsikring som koster 49 kroner i måneden. Maksprisgarantien er også ekstra i måneden, og man tjener bare på den hvis strømprisen blir usedvanlig høy. Allikevel velger en stor andel av forbrukerne og takke ja når de får en slik telefon av strømleverandøren sin, forteller Anders Kristiansen, telefonselger for Haslund Strøm. 

– De er naive. Særlig gamle mennesker og de under 25 sier ja uten å stille spørsmål. Jeg vet ikke om de i det hele tatt skjønner at jeg er en selger, sier Kristiansen. 

Unge og eldre er de som gjerne har dårligst råd i samfunnet i dag, allikevel virker det som de er de som ender opp med å betale mest for strømmen de bruker. 

– Strømselskapene utnytter tillitsfulle og uvitende kunder i kampen om å tjene mest mulig penger, sier Frode Elton Haug fra Forbrukertilsynet.

“Skredderstrøm”

Haug er en av de som har gått ut mot Hafslund strøms nye salgsverktøy Skredderstrøm, som går ut på at leverandøren anbefaler kunden en avtale utifra forbruket. Det som har vist seg er at den avtalen leverandøren anbefaler etter kastleggingen ikke er den billigste for kunden. De unngår med overlegg å anbefale de billigste.

– Denne praksisen må endres. Produktet selges inn som en sikker vei til den billigste og beste avtalen, men slik er det altså ikke. Mange føler seg lurt, sier Haug.

Hafslund Strøm velger å svare på kritikken ved å poengtere at deres billigste avtale bare føres digitalt, og siden dette ikke passer alle forbrukere, må man selv trykke seg til denne avtalen på nettet. 

Grønn strøm


På nettsiden sin garanterer Fjordkraft at strømmen de leverer er fornybar. Foto: Skjemdump, Fjordkraft.no

De store strømselskapene Hafslund Strøm og Fjordkraft tilbyr også miljøvennlig strøm på sine nettsider. “Så du kan være trygg på at strømmen du bruker hjemme og til elbilen er fornybar”, står det på Fjordkrafts nettside.

Da Journalen kontaktet Fjordkrafts kundeservice ble et annet svar avgitt:

– Det er umulig å garantere at strømmen man får er fornybar på grunn av fysiske lover med energi. Det er ikke mulig å regulere strømmen som går til ett spesifikt hus.

Dette gjelder også strømmen Hafslund leverer, fordi alle strømselskapene kjøper strømmen fra samme sted, der strømmen fra alle energikildene blandes, nemlig ACER.

Til dette svarer begge leverandørene at pengene de får inn gjennom denne tilleggstjenesten går til utvinning og forskning på miljøvennlig strøm. 

Journalen spør Fjordkrafts kundeservice hvorfor de ikke bare skriver dette i stedet.

– Godt spørsmål, svarer medarbeideren.