Deichmankatten Bjarne koser seg på sofaen. Foto: Anne-Line L. Kirste

Reagerer på Bjarne

Katten Bjarne er ofte på Deichman-biblioteket på Grünerløkka. Norges Astma- og Allergiforbund mener at dette skaper problemer for allergikere.
Fredag, 17 januar, 2020 - 15:25

En svartflekket katt sniker seg inn døra på Deichman-biblioteket på Grünerløkka. Det er få som har lagt merke til den enda. Før noen rekker å reagere, hopper den opp på langbordet i midten, og en jente skvetter forskrekket til. 

– Hva gjør den katten her? spør hun. 

Katten tar seg fint til rette, og begynner å tygge på øreproppene hennes. Den svake stollyden i lokalet blir fort skarpere, idet jenta trekker seg fort unna.

Stemningen endres raskt. Muntre toner triller ut av munnen til menneskene rundt, og de fleste smiler til hverandre. En annen besøkende løfter katten forsiktig ned på gulvet.

– Er dere redd katten? spør en bibliotekar.

– Nei, ikke sånn helt, men jeg liker de ikke, svarer jenta.

Katten er også velkommen

Deichmankatten 

Navn: Bjarne

Alder: ti år

Hjem: nær Schous Plass

Favorittsted: Deichman-biblioteket på Günerløkka

Kjennetegn: svarte flekker og halsbånd

– Er Deichman-biblioteket på Günerløkka for alle?

– Selvølgelig, her er alle hjertelig velkommen, sier Elin Lorentzen.

Nøkkelbåndet rundt halsen hennes avslører identiteten som bibliotekar. Hun har kort, grått hår, glimt i øyet og har jobbet på Deichman-biblioteket i over 20 år.

Hun sier at bibliotekskatten Bjarne også er velkommen. 

– Han sniker seg inn når andre åpner døra, og føler han eier stedet.

Lorentzen forteller videre at han begynte å komme i sommer, og at eieren har vært innom et par ganger. De vet ikke hva eieren heter, men hun skal visst bo ved Schous plass. 

Har ikke mottatt klager

– Hva tenker dere om at mange er allergiske mot katter?

– Vi har selvfølgelig vurdert dette, men har ikke fått noen klager enda, sier Lorentzen.

– Vi bærer han jo ut, men på et blunk er han tilbake. Han kommer og går som han vil. 

Bibliotekaren løfter opp katten, klapper Bjarne ømt på hodet og bærer han ut under armen.

Sjokkerende


Anna Bistrup, Seniorrådgiver for helsefag og samfunnskontakt for Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Privat 

– Det hele er sjokkerende. Det kan være et potensielt lovbrudd, sier Anne Bistrup, seniorrådgiver for helsefag og samfunnskontakt for Norges Astma- og Allergiforbund.

Bistrup sier at biblioteket utsetter de med allergi og allergisk astma mot katt, for helserisiko. Dermed blir de ekskludert fra biblioteket. 

Allergenene forsvinner ikke med katten

På Grünerløkka skinner solen inn gjennom biblioteksvinduet, og lange stråler treffer hyllene. Solen gjør det mulig å se støvet som danser i luften.

Allergener binder seg til støv og forblir i rommet over lang tid. Dermed vil det ikke være nok å ta katten ut av rommet, mener Norges Astma- og Allergiforbund.  

– Allergenene er der, og de er der lenge. Dette kan dermed påføre mennesker tungpustethet og andre allergiske reaksjoner, sier Bistrup. 

Kan ikke så mye om allergier

Biblioteket lukter svakt av innestengt luft og gamle støvete bøker.  

Bibliotekar Lorentzen sier at hun personlig ikke kan så mye om allergi, men at hun tidligere har tenkt på at et bibliotek har mye støv. Hun nevner at et bibliotek generelt kan være et problem for de med allergier. 

Norges Astma- og Allergiforbund sier at hovedproblemet er at de med allergier ikke er forberedt. De kan bli syke uten å vite hvorfor. Dette gjør også at de ikke har muligheten til å skåne seg selv for plagene. 


Bjarne oppholder seg i stoffkassa. Foto: Deichman Grünerløkka

Lorentzen viser fram en kasse hvor man kan legge igjen tøy. Dette brukes på sy- og klesreparasjonsverksted på biblioteket. I en facebookpost biblioteket har lagt ut, nevner de at katten oppholder seg sammen med tøyet. 

Dette er tøy som allergikere kan komme i kontakt med under arrangementet. 

– Mennesker kommer først

– Vi anerkjenner at det sikkert er koselig med en katt på et bibliotek, men det er sånn at mennesket skal gå foran. Dermed er dette ekskluderende for en større gruppe mennesker, mener Anna Bistrup.

– NAAF har også en plansje om pelsdyr i det offentlige rom, som biblioteket burde være oppmerksomme på.  

På biblioteket på Grünerløkka sprer latteren seg i lokalet, mens katten beveger seg fra menneske til menneske. Noen rynker litt på nesa, mens andre smiler fra øre til øre. Den svartflekkete katten tusler fornøyd videre, mens han gnir seg inntil alle bein han finner.