Regn og varme har preget januar måneden. Foto: Vegar Norman (CC BY-NC 2.0)

Januar er tidenes våteste måned

Årets januar ble den våteste noen gang registrert for landet som helhet, viser forskning.
Torsdag, 6 februar, 2020 - 13:19

Januar 2020 er den våteste og nest varmeste måneden siden værmålingene begynte i 1900. Dette viser nye målinger fra Meterologisk institutt

NRK melder at det ble satt 30 rekorder for høyest mengde nedbør målt på månedsbasis. Sju stasjoner i Norge, flest i Trøndelag, fikk nye rekorder for høyest målte nedbørsmengde på ett døgn. 

Årets januar ble også målt til tidenes nest varmeste måned. Klimaforsker ved Meterologisk institutt, Jostein Mamen, forteller til Forskning.no at mye nedbør henger sammen med de høye temperaturene. 

Det er ikke bare i Norge at temperaturene har steget. Også i Europa og resten av verden ble det målt nye varmerekorder. I en artikkel skrevet av NRK kommer det frem at januar 2020 i gjennomsnitt har vært 3,1 grader varmere enn gjennomsnittet i januar mellom 1981 og 2010. Noe som gjør at den globale temperaturen for årets januar er målt til det høyeste noen sinne.

Klimaforskeren Jostein Mamen forteller til NRK at det er en trend at temperaturen stiger, og at det blir mer nedbør.

– Denne januarmåneden føyer seg inn i det mønsteret. Fra tid til annen vil vi få kalde vintere også og brukbart skiføre, men det vil gå lengre tid mellom disse gode gammeldagse vintrene, sier Mamen.

 

Emneord: