I FORBINDELSE MED KOMME-UT DAGEN: Luna Haagensen tegner prideflagget med kritt på asfalten. Foto: Hina Haagensen

Den offisielle Komme ut-dagen

I måneden juni har det blitt vanlig å feire Pride. Det mange ikke vet er at 11. oktober er den offisielle Komme ut-dagen.
Onsdag, 14 oktober, 2020 - 12:56

Komme ut-dagen ble lagd av LHBT miljøet for å øke bevissthet og støtte de som enda er i skapet, så vel som de som har kommet ut. LHBT er en samlebetegnelse for alle som ikke er hetrofile, altså lesbiske, gay, biseksuelle, trans og queer.

Dagen stammer fra USA og ble først feiret allerede i 1988, ett år etter den andre nasjonale paraden i Washington D.C. for lesbiske og homofiles rettigheter.

 

Ikke alltid behov for merkelapp

19 år gamle Ella Sætre fra Asker er kjæreste med ei jente, og hun har aldri følt behov for å sette merkelapp på seg selv. Hun har ikke satt seg ned med så veldig mange og fortalt dem at hun ikke er hetero. Det synes hun ville føles unaturlig, forteller Sætre. 

– Når jeg har presentert kjæresten min for folk, som er en jente, har jeg stort sett fått positive reaksjoner fra folk og mye kjærlighet fra venner og familie.

Hun tror det er veldig få som vet om Komme ut-dagen, selv hadde hun ikke hørt om den før dette intervjuet.

– Jeg tror at hvis man vet om og markerer dagen, så kan den hjelpe til med å sette litt fokus på skeive folk og utfordringene vi møter.

Til alle som ikke har kommet ut vil Ella råde om å ta seg den tiden en trenger, en skylder ingen å putte en merkelapp på seg selv. Og husk, du er virkelig ikke alene, sier Sætre.

 

Demi Lovato markerte dagen 

Den amerikanske sangeren Demi Lovato og Tan France hadde en live stream på Facebook i forbindelse med Komme ut-dagen. Der fortalte sangeren blant annet om hvordan hun skjønte at hun var biseksuell.

Selv kom hun først ut til venner. Lovato beskrev det som tre faser: venner, familie og offentligheten.

Emneord: