FORNØYD: Mohamed Aydid sier han ikke var klar over tilbudet, men at han stiller seg veldig positiv til det. FOTO: Jone Sutterud Warland

Syklister får støtte til piggdekk

Oslo kommune tilbyr refusjon inntil 50 prosent av utgifter til piggdekk og verkstedkostnader.
Torsdag, 29 oktober, 2020 - 12:52

Oslo kommune tilbyr for første gang en tilskuddsordning der syklister kan søke om støtte for å bytte til piggdekk. Ordningen er ment som et svar på redusert kapasitet på kollektivtransport, samt et ønske om at folk skal benytte seg av mer miljøvennlige transportmetoder.

Positiv til tilbud

Sykkelbudet Mohamed Aydid fra Wolt sier han ikke har fått med seg at det er opprettet en slik ordning før Journalen møter ham, men sier han er meget positiv til tilbudet.

– Jeg sykler mye om vinteren, så jeg har allerede piggdekk. Men de jeg har nå er slitte så jeg hadde faktisk tenkt til å bytte om noen uker, så dette passer meg veldig bra, sier han.

Han forteller videre at selv om det er gøy å sykle om vinteren, er det ofte glatt, og da kommer piggdekkene til god nytte.

– Det kan være vanskelig å sykle uten piggdekk om vinteren, fordi noen steder er veiene veldig glatte, forteller han.

Mange søkere

Etter lanseringen mandag forrige uke mottok Klimaetaten over 2700 søknader på ett døgn. Som svar på den store etterspørselen valgte de å utvide ordningen til inntill 5000 søkere. Onsdag denne uken var antallet søknader rundet 5800.

– Vi utvidet ordningen til 5000 søkere. Per nå foreligger det ikke planer om å utvide ordningen til flere søkere, sier Ellen Omland i Klimaetaten.

På spørsmål om dette er en ordning som vil videreføres til årene som kommer sier hun at det ikke er tatt en avgjørelse på dette enda, og at ordningen først og fremst var ment som et tiltak mot coronapandemien.

– Situasjonen i år er spesiell, med tanke på at kapasiteten på kollektivtransporten er så sterkt redusert. Sykling blir derfor særlig viktig som klimavennlig transportform. Dette er en viktig årsak til at ordningen ble opprettet i år, og det er derfor ikke tatt noen avgjørelse på om ordningen vil videreføres eller ikke, forklarer hun.

Bysykler vil også få piggdekk


Også de blå bysyklene skal utstyres med piggdekk. Foto: Giulia Troisi

Til Dagens Næringsliv sier direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen, at det i september ble satt ny rekord for antall passeringen over sykkeltellerne. En økning på 54% sammenlignet med samme periode året før.

– Oslo er inne i en sykkel-boom.Aldri før har vi sett en større økning i sommerhalvåret siden vi startet å måle, forteller hun.

Bymiljøetaten skriver i en mail til Journalen at også de har planer om å utstyre bysykler med piggdekk i løpet av desember som et koronatiltak.

– Avtalen er under utarbeidelse og detaljer kommer snart på plass, avslutter de.

Emneord: