Køen gikk rundt kvartalet utfor Vinmonopolet på Grünerløkka forrige lørdag. Foto: Ørjan Nilsen
Rekordomsetning:

– Nå ber Vinmonopolet folk gjøre julehandelen tidlig

Vinmonopolet har hatt omsetningsrekord i 2020. Nå har de startet kampanje for å få folk til å gjøre unna julehandelen i november, og hindre endeløse køer til jul.
Fredag, 30 oktober, 2020 - 13:38

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 8 557 000 liter ren alkohol ble omsatt i 2. kvartal i år, en økning på 21,0 prosent fra samme kvartal i fjor. Nordmenn kjøper altså mer alkohol, og det kan pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl bekrefte. 

– Veksten på landsbasis har vært på rundt 45% hos Vinmonopolet siden korona kom til landet, forteller Nordahl. 

Vinmonopolet har aldri solgt så mange liter som i år, og verken andre verdenskrig eller polstreikene på 70 og 80-tallet kan måle seg. 

–Dette er et historisk år, dette blir tall som Vinmonopolet og Norge aldri før har sett.

Han forklarer at det er koronapandemien som er forklaringen på de historiske salgstallene. 

– Den stengte Grensehandelen mot Sverige er nok den enkeltfaktoren som i størst grad forklarer salgsøkningen vår, men også redusert Taxfree og betydelig redusert skjenking er viktige faktorer.


Pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl. Foto: Tommy Andresen

Ikke økt alkoholkonsum 

Selv om salgstallene øker, betyr ikke dette nødvendigvis at nordmenn drikker mer enn før. Det er snarere en reduksjon, ifølge pressesjef Nordahl. 

– Forskningsrapporter og undersøkelser viser at alkoholkonsumet er ganske stabilt, og hvis det er en utvikling så er det faktisk en svak reduksjon, sier han. 

En undersøkelse gjort av Opinion, hvor 52 000 nordmenn har svart på om alkoholkonsumet er høyere, lavere eller uendret gjennpom epedemien, viser ingen mønster som indikerer økt alkoholkonsum. 6% sier at de har et høyere alkoholkonsum, 25% sier at konsumet er lavere, mens 69% sier at alkoholkonsumet er uendret. 

Julehandelen 

Mange handler julegavene fra Vinmonopolet i desember, noe som kan føre til lange køer. Dette har Vinmonopolet nå funnet en løsning på. 

– Vil det ikke bli lange køer i desember? Nå når det også er en-meters regelen. 

– Jo, derfor er vi ute nå for å oppfordre alle kundene våre om å planlegge julehandelen, og ta den tidlig. Vi skal selvsagt levere på en-meteren og myndighetenes smittevernspolitikk, forteller Nordahl. 


Plakater er satt opp i alle Vinmonopolets butikker for å få folk til å ta julehandelen tidlig. Foto: Ørjan Nilsen

Vinmonopolet har nå startet kampanje for å få folk til å ta julehandelen tidlig. De har satt opp plakater og gulvklistremerker i alle butikker, og har i tillegg lagt ut informasjon på hjemmesiden sin. 

– Vårt tips til kundene er å gjennomføre julehandelen på formiddagen mandag, tirsdag eller onsdag før den 15. desember. Aller helst allerede i november, sier Nordahl. 

På denne måten skal de prøve å unngå de lange køene til jul. 

– Målet er å flytte kunder fra den hektiske julehandelen til november, slik at det blir mer fordelt, avslutter pressesjefen. 

Vinmonopolet kommer til å ha over 44 millioner kunder i løpet av dette året, mot 35 millioner i fjor. 

Emneord: 
Tags: