Aketuren fra Frognerseteren til Midtstuen tar rundt 10 minutter. Foto: Nora Johnsen.

Full fart i Korketrekkeren

Den populære akebakken med start på Frognerseteren trekker til seg små og store akeentusiaster.
Mandag, 18 januar, 2021 - 13:56

– T-banen kommer! Løp!

En barnestemme skjærer gjennom den ellers taktfaste summingen av stemmer fra perrongen. Fra bunnen av den populære akebakken kommer flere kohorter av akere joggende mot t-banestoppet, ikledd vinterbukser og boblejakker. Kjelkene sleper de etter seg.


T-banestoppet på Midtstuen har vært folksomt den siste tiden. Foto: Nora Johnsen.

Mørket har senket seg over ettermiddagen. Ethvert innpust er en påminnelse på den bitende kulden, som sammen med en svak eim av skog og grantrær, fyller nesen. 

Etter å ha sluppet inn de omtrent 30 ventende akerne, kjører t-banen videre med et hvin. Det blir igjen stille i det snødekte landskapet, i påvente av de neste akerne.

Smittevernvennlig kjelkeutleie

Mange av akerne har leid kjelke for anledningen. Tomm Murstad er daglig leder i Skiservice AS - den eneste av tre kjelkeutleiere på Frognerseteren som for tiden holder åpent. Han sier til Journalen at de tar smittevern på alvor, og derfor mener det er forsvarlig å fortsatt leie ut kjelker til akeglade kunder. Han opplever at det er høyt verdsatt hos mange.

– Folk har veldig lyst til å komme seg ut og ha det gøy, og aking er en av de tingene de synes er veldig festlig, sier Murstad.

Han forteller at Skiservice kan leie ut omtrent 500 kjelker, men at de begrenser det for å sikre at smittevernhensyn kan ivaretas. På grunn av liten plass har de også satt en maksgrense på to kunder inne i butikken samtidig, og dette kontrolleres av en vakt som står i døren.

– Og alle skal ha på seg munnbind. Hvis de ikke har med seg munnbind, får de det gratis av oss, legger han til.

Årets første

– Det var veldig gøy! Humpete og isete, men gøy.

Slik beskriver Vanja Henriksen sin tur ned Korketrekkeren. Henriksen er en av mange som har tatt turen til Holmenkollen denne ettermiddagen for å ake. Hun har akt i bakken før, men dette er vinterens første tur. Blant hennes venner har noen med seg egne snowracere, mens andre leier kjelke.

Saken fortsetter under bildet.


Fredrik Jensen (f.v.), Helene Alver, Vanja Henriksen og Mathias Fredriksen kjørte kappløp ned korketrekkeren. Foto: Nora Johnsen.

Henriksen og vennene har planer om å ta t-banen tilbake til toppen og ake noen runder til før de tar kvelden. Hun setter stor pris på aktivitetstilbudet i Korketrekkeren, i en tid hvor mange kanskje har behov for å komme seg litt ut.

– Det blir mye latter. Det trenger vi nå i koronatiden, sier hun.

Bekymret for vær og føre


Korketrekkeren trekker til seg både turgåere, skiløpere og akere. Foto: Nora Johnsen.

For øyeblikket er det mye snø på toppen av Korketrekkeren, men lite snø i bunnen. Murstad er bekymret for at regnværet som er spådd neste uke vil gi dårlig føre i bakken, og tvinge han til å stenge kjelkeutleien. Han mener det heller ikke hjelper for forholdene at Bymiljøetaten har besluttet å ikke fortsette å preparere Korketrekkeren, med hensikt om å unngå store folkemengder.

– Kommunen har ikke preparert på en uke, og det har blitt noen veldig store dumper, sier han.

Kjelkeutleieren tror ikke det vil gjøre at folk holder seg unna bakken, og er derfor redd for at folk skal skade seg som følge av dette.

Løpende vurdering

Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, har tidligere uttalt til Akersposten at det er uvisst hvor lenge tiltaket om å ikke preparere Korketrekkeren vil vare.

– Bymiljøetaten er innstilt på å gi byens innbyggere et så godt utendørstilbud for friluftsliv som mulig. Når det gjelder trafikk til skiløypene ser det foreløpig ut til å være under kontroll, men når det gjelder Korketrekkeren oppfordrer vi nå folk til ikke å benytte akebakken grunnet trengsel på T-banen og perrongene knyttet til bruk av akebakken spesielt. Vi har løpende dialog med Sporveien og Ruter, men vi kan ikke per nå si hvor lenge dette tiltaket vil vedvare. Vi oppfordrer folk til å følge smittevernreglene, ta hensyn til hverandre og finne andre alternative steder i nærmiljøet sitt hvis man vil ake, sier han.

Her kan du blant annet lese hva pressekontakt ved Byråd for kultur, idrett og frivillighet sier om smittvernhensyn i marka.

Frykter konkurs

Dersom han blir nødt til å stenge, frykter Murstad konkurs for Skiservice AS.

– Vi må ha åpent, ellers går vi konkurs. Vi har veldig store faste utgifter, som husleie, strømregning, forsikringer og bil. Vi synes det er forsvarlig å leie ut kjelker så lenge vi holder smittevernreglene, sier han.

Friluftsglede i mørketiden

Ved bunnen av akebakken strømmer det igjen på med adrenalinfylte akere. Noen våghalser kommer susende i full fart, så snowracerne og kjelkene gjør små hopp i humpene, mens andre kjører mer pent og pyntelig. 

To gutter i tiårsalderen faller under førstnevnte kategori. De har refleksgule hjelmer, som en strak kontrast fra de mørke vinterklærne. I ansiktene har de store, sprikende smil og røde roser i kinnene.

Emneord: