Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: United Nations Photo

Norge får ny havrepresentant

Statssekretær Jens Frølich Holte blir statsministerens representant i Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi, skriver regjeringen.no.
Mandag, 1 mars, 2021 - 11:07

Havpanelet ble lansert i 2018 av statsminister Erna Solberg, og har som mål å ha en fullstendig bærekraftig forvaltning av sine hav- og kystområder innen 2025. Panelet består av 14 land, og oppfordrer andre kyststater å sikre samme forvaltning innen 2030. 

Overtar arbeidet

Vidar Helgesen har til nå vært Norges representant, og statsministeren er fornøyd med hans arbeid.

— Vidar Helgesen har gjort en utmerket jobb med å utarbeide Havpanelets ambisiøse – og nødvendige handlingsplan og visjon for bærekraftig havforvaltning. Nå skal Norge få gjennomslag for dette både nasjonalt og internasjonalt, og jeg er glad for å ha statssekretær Jens Frølich Holte med på laget, sier statsminister Erna Solberg til regjeringen.no.


Jens Frølich Holte er ny havrepresentant i Havpanelet. Foto: Fotograf Sturlason/UD

Havpanelet bygger på forskning om at havet er viktig for fremtiden, og at det er svært utsatt. Havet er knyttet til helse, klima og matsikkerhet, i tillegg til arbeidsplasser og global økonomi, mener panelet. Norge eksporterte i 2019 1,2 millioner tonn med fisk fra havet. Verdien var på 76,5 milliarder kroner, og det er derfor ikke overraskende at de tar lederrollen. Erna Solberg ble nemlig nylig utnevnt som høybeskytter for FNs havforskningstiår

— Kan løse mange av verdens største problemer

Holte tror at havet er nøkkelen til å løse mange av verdens største problemer, og peker på at det kan bidra til å redusere fattigdom og klimagassutslipp.

— Det krever imidlertid klok forvaltning, og derfor er anbefalingen om 100 prosent bærekraftig havforvaltning så viktig. Det avgjørende nå blir å få flere land til å ta et bevisst valg om å prioritere bærekraftige hav, sier statssekretær Jens Frølich Holte.

Les Havpanelets rapport her.