Aserbajdsjans mektigste familie

Presidenten fungerer som visepresident i statens oljeselskap. Døtrene hans eier Aserbajdsjans største telefonselskap. Se oversikt over presidentfamiliens økonimiske roller.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:02


Presidentfamilien har mange ulike roller i selskap og organisasjoner i Aserbajdsjan.

 

Kilder: Wikipedia. Radio Free Europe Liberty. Grafikk: Høgskolen i Oslo og Akershus.

Trykk på bildet for å se noen av selskapene presidentfamilien er involvert i.

Aliyev-datter redaktør i magasin

Ilham Aliyev ble valgt som president i 2003, og er også utnevnt som visepresident i SOCAR, Aserbajdsjans statlig eide oljeselskap. Under Eurovision i mai vil hans kone, Mehriban Aliyeva, lede arrangementskomiteen, hvor også seks andre ministre sitter. Svigersønn Emin Agalarov, som er en kjent popstjerne i Aserbajdsjan, skal synge under showet.

Leyla Aliyeva, den eldste datteren i presidentfamilien, er visepresident i Heydar Aliyeva Foundation, der moren er president. I tillegg er datteren også redaktør i “Baku Magazine”, som er eid av hennes svigerfar, Aras Agalarov. Ifølge journalisten Khadija Ismayilova er alle mindre bedrifter i Aserbadsjan tvunget til å ta inn minst ti kopier av hver magasinutgave.

– Presidentens søskenbarn driver også en av de statlige TV-stasjonene, som blant annet har vist sex-videoer av undersøkende journalister, sier Ismayilova.

 

Se slideshow - Aserbajdsjan på 1-2-3.

Eiendommer for 75 millioner dollar

Ifølge Radio Free Europe Radio Liberty har Aliyevs tre barn eiendommer i Dubai for til sammen 75 millioner dollar. De rapporterer også at eierforholdene rundt teleselskapet Azerfon har vært noe uklare, og at presidentens døtre står som eiere av selskapet med nesten 1,7 millioner brukere. Samtidig er de involvert i selskapet SW Holding, med 23 datterselskap, blant annet banken Silk Way Bank, forsikringselskap, flyselskap og tax freesalg.

Den yngste datteren, Arzu Aliyeva, er også kjent for sin opptreden i promoteringsvideoen av Aserbajdsjan, laget av myndighetene. Videoen har blant annet blitt vist på CNN.

Situasjonen er verre nå

– Presidentfamilien prøver å knekke befolkningens ære og samfunn. Politikere havner i fengsel, eller flykter fra landet. Vi blir presset til stillhet. For i det hele tatt å overleve er den eneste løsningen for mange å ikke kritisere, sier Vugar Gojayev, journalist og tidligere koordinatator av det stengte Human Rights House i Baku. Gojayev forklarer at folk var mer aktive på 90-tallet, da Heydar Aliyev var president.

– Situasjonen var dårlig da også, men nå er den verre, sier Gojayev.

Rydder områder i forkant

– Før presidenten reiser ut til lokalområder, drar ansatte i myndighetene i forveien og ordner stedet. De maler fasaden på husene, bytter ut bilene i gatene og fikser veiene, sier regionssjef Ane Tusvik Bonde, i Human Rights House i Oslo.

Hun sier at presidenten derfor kanskje ikke er klar over hvilke forhold som egentlig finnes. Ali S. Novruzov, en blogger fra Aserbajdsjan, viser også til dette i ett av sine blogginnlegg. Her skriver han at myndighetene har stelt områdene langs hovedveien, og blant annet kalket alle trærne, som en del av lokal tradisjon. Likevel viser det seg at de kun har kalket de sidene av trærne som vender ut mot veien.
 

Se video av kalkingen her