Nekter å la seg kneble

Khadija Ismayilova ble offer for en skitten svertekampanje etter å ha kritisert aserbajdsjanske myndigheter. Nå har hun vunnet Fritt Ords journalistpris for innsatsen.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:03


Da Khadija Ismayilova hørte om drapet på journalisten Elmar Huseynov i 2005, innså hun at noe måtte gjøres. Hun så at Huseynov stod alene i kampen mot myndighetene, og at han ble drept for å stilne den kritiske pressen.

Les også: Etterforsker ikke angrep mot journalister.

Dette kunne ikke Ismayilova godta, og hun bestemte seg for å ta opp stafettpinnen. Nå er hun gravende journalist i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, og leder for Radio Free Europe i landet, og har blant annet avdekket korrupsjon i presidentfamilien.

Khadija sine tanker om Fritt Ord-prisen og livet som journalist i Baku

Tidligere i år fikk hun selv smake myndighetenes vrede, da intime videoer av henne og kjæresten ble delt på internett. Ismayilova sier hun har bevis for at myndighetene står bak både filmingen og spredningen av videoen, og nekter å la seg utpresse.

I mai gir Fritt Ord-stiftelsen og tyske Zeit-stiftung Ismayilova Fritt Ords journalistpris og 10 000 euro. De begrunner avgjørelsen med at hun er en av de dyktigste og modigste journalistene i Aserbajdsjan.