Representant fra regjeringskoalisjonen er bekymret over aktivistdrapene i Colombia. Foto: Paula Acunzo

– Det vil aldri være pressefrihet i Colombia

Aktivist og journalist Mila Bahamón mener menneskerettighetsbruddene i Colombia skyldes de mange maktgruppene.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 12:21

I de fire første månedene av 2017 har 41 menneskerettighetsaktivister blitt drept i Colombia. Aktivist og journalist Mila Bahamón mener at tallet ikke forteller hele sannheten.

– Man må huske på at dette bare er tilfellene som er oppdaget. Utfra det jeg vet er det i 2017 120 aktivister eller ledere av sosiale bevegelser som har blitt drept. Tallet fortsetter å øke. Problemet er at mange av disse sakene aldri blir oppdaget, og folk forsvinner helt uten forvarsel, sier Bahamón.

Colombia blir ofte referert til som landet med de verste menneskerettighetsbruddene på den vestlige halvkule. Bahamón mener at dette skyldes de mange ulike maktgruppene i landet.

– Som aktivist tror jeg at det finnes politiske krefter og krefter i politiet som gjør at folk som meg blir uglesett. Alle disse kreftene kommer direkte fra staten, men de kan også være bevæpnede grupper, og det kan være grupper som helt enkelt ikke er enige med oss og ikke deler den samme ideologien. I Colombia er det mange bevæpnede grupper, og alle har veldig forskjellige ideologier. Men det som gjør en utsatt som aktivist er når man står fram i media og utrykker seg, sier hun.

Tar truslene på alvor

Roberto Rodriguez, presseansvarlig i El Partido Liberal Colombiano, sier at koalisjonsregjeringen ser veldig alvorlig på dette.

– Vi frykter at dette er en gjentakelse av historien. På slutten av 80-tallet ble mange aktivister drept som en konsekvens av FARCs ønske om å være mer involvert i politikken og colombianeres privatliv. Dette er noe som regjerningen undersøker gjennom flere sikkerhetsorganer for unngå at dette skjer igjen, sier Rodriguez.

Jobber både som journalister og aktivister

I tillegg til å være aktivist for homofile i Colombia jobber Mila Bahamón som journalist i lokalavisen Periódico 15. Hun sier at dette er en del av det å være aktivist i Colombia.

– Mange av oss jobber med samfunnet, direkte med personer. Andre jobber politisk, og mange av oss jobber og står fram i media hvor vi kan være referanser i debatter eller samtaler. Jeg mener likevel at de som utsetter seg mest for fare er de som står fram i media, som sier det de mener, som eksponerer situasjonen i Colombia som den er, sier Bahamón.

Rodriguez presiser til Journalen at hans parti ønsker å sikre sikkerheten til både journalister og aktivister for enhver pris.

– El Partido Liberal, med sitt liberalistiske fundament, verken respekterer eller støtter noen form for begrensning av journalister uavhengig av politisk sektor. Vi ønsker at alle innenfor media og kommunikasjon skal kunne utrykke det de vil. Hvis noe annet skjer er dette en stor feil, sier han.