Jhon Jairo Jacome mistet nesten livet på grunn av journalistjobben. Foto:Privat

— Jeg var sikker på at jeg kom til å dø

Jhon Jairo Jácomes lever under statlig beskyttelse etter at han avdekket narkovirksomhet i Tibú.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 12:22

Journalisten Jhon Jairo Jácome skrev i 2012 en artikkel som fikk den beryktede gjenglederen Héctor Jairo Bermúdez Ríos, bedre kjent som “El Paisa”, arrestert.

“El Paisa” var lederen for en gruppe narkotrafikanter, og Jairo Jácome avdekket at gjenglederen vandret fritt rundt i byen Tibú, og bodde rett overfor den lokale politistasjonen. Jairo Jácomes artikkel “Frykten har vendt tilbake til Tibú” kostet ham nesten livet.

– Jeg var på vei hjem da to menn på motorsykkel angrep meg. Jeg ble brutalt kastet i bakken, og fikk deretter en pistol mot hodet. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Pistolen ble trukket av, men ingenting skjedde. Jeg vet fortsatt ikke om det var en feil med pistolen, eller om de kun ønsket å skremme meg. Uansett så endret denne kvelden livet mitt, forteller Jairo Jácome.

Attentatforsøket i 2012 er ikke den eneste farlige situasjonen Jhon Jairo Jácomes har vært utsatt for. I 2016 ble han og colombiansk politi angrepet av en uidentifisert gruppe. Video: Privat.

Lever under full beskyttelse

Jairo Jácome lever i dag sammen med sin mor i hjembyen Cucúta. Han har fortsatt sitt arbeid som journalist i avisen La opinión, og han har ikke tenkt til å la seg stoppe.


Jhon Jairo Jácome har ikke latt drapsforsøket endre hans profesjonelle liv. Her intervjuer han en kommandant fra FARC-geriljaen. Foto:Privat

– Selvfølgelig er jeg redd. Moren min ber meg finne meg noe annet å gjøre, men jeg kommer alltid til å fortsette å skrive, undersøke og anmelde, sier han.

Etter attentatforsøket ga det colombianske innenriksdepartementet ham full beskyttelse. Uansett hvor Jhon Jairo Jácome går, har han med seg to bevæpnede livvakter, og han kjører alltid i en pansret bil.

Han mener selv at dette ikke har påvirket hans profesjonelle liv.

– Jeg ber alltid livvaktene holde avstand når jeg gjør intervjuer eller er i kontakt med ofre av konflikten. Jeg stiller krav slik at beskyttelsen ikke skal påvirke jobben min som journalist, sier Jairo Jácome.

Privatlivet er derimot blitt hardt rammet av den colombianske journalistens situasjon.

– Før var jeg gift, men jeg ble skilt som en konsekvens av det som skjedde. Jeg får ikke ny kone, for mange blir skremt vekk av de bevæpnede livvaktene. Jeg elsker å spille fotball, men kan ikke gjøre det lenger fordi det blir sett på som en for stor risiko. Jeg er aldri alene. Takk Gud for at jeg ikke har barn. Jeg kan ikke forestille meg dette drittlivet med unger, sier Jairo Jácome.

Mener drap selger aviser

Colmbianske medier er blitt eksperter på å dekke krig, vold og tortur ifølge Jácome. Det har ført til et tragediehysteri i colombianske medier.

– I avisen jeg jobber har vi en side som heter “Den rettslige siden” hvor vi publiserer en liste over folk som er blitt drept. Du kan lese om hvor de døde, hvorfor de ble drept og hvem som drepte dem. I morgendagens utgave har vi for eksempel fire personer på denne siden, sier han.

Jairo Jácome forteller at det er “Den rettslige siden” som gjør at avisen selger.

– Colombianere vil ikke lese om fred, de vil lese om vold og mord. Om vi ikke publiserer en liste over mordofre selger ikke avisen. Colombianere har vokst opp med å konsumere vold, tortur og mord i mediene, og derfor må journalister jobbe hardt for å gjøre fred attraktivt. Vi må bli eksperter på å dekke fred og positiv utvikling, mener Jairo Jácome.


Jhon Jairo Jácome undersøker de paramilitæres aktivitet i området rundt Tibú. Foto: Privat

Tror fredsavtalen vil føre til større informasjonstilgang

Jhon Jairo Jácome er overbevist om at fredsavtalen mellom den colombianske staten og geriljagruppene vil gjøre det lettere for journalister i landet.

– Vi kommer til å få mye større tilgang til informasjon som før var ukjent. Nå kan vi intervjue geriljaene åpent, og vi vil få lettere kontakt med ofrene som ikke lenger trenger å frykte bevæpnede grupper i områdene sine, sier han.

Han tror samtidig ikke at geriljagrupper som FARC har vært den største begrensningen for journalistikk i Colombia.

– Geriljagruppene står politisk til venstre og har ikke hatt noe stort problem med pressen. Derimot har gruppene til det politiske høyre hatt problemer med arbeidet vårt, som for eksempel de paramilitære, sier Jairo Jácome.