Angrepet som er ledet av irakiske myndigheter, allierte og kurdiske styrker har lenge vært forventet. Foto: DVIDSHUB/Flickr

Storoffensiv skal frigjøre IS-byen Mosul

Iraks statsminister eklærte mandag at kampen om Mosul har begynt. Angrepet er ledet av irakiske myndigheter, allierte- og kurdiske styrker, for å frigjøre den IS-kontrollerte byen.
Mandag, 17 oktober, 2016 - 13:52

Iraks statsminister Haider al-Abadi erklærte mandag at storoffensiven for å gjenvinne den IS-kontrollerte byen begynner nå. Ifølge BBC begynte et artilleri å skyte på byen mandag morgen. Angrepet som er ledet av irakiske myndigheter, allierte- og kurdiske styrker har lenge vært forventet. Den amerikansk-ledede koalisjonen som kjemper mot IS støtter operasjonen med luftangrep.

Stridsvogner er nå på vei inn i Mosul, byen som har vært IS-kontrollert siden 2014.

Analytikere forteller til BBC at operasjonen er kompleks, og kan vare fra uker til flere måneder. Hvis angrepet er vellykket, vil frigjørigen av Mosul kunne markere IS nederlag i Irak, sier embetsmenn til BBC. 

IS forbereder seg 

Engelske The Independent skriver at flere innbyggere i Mosul har rapportert at IS forbereder seg på angrepet. Blant annet ved å legge feller under broer og på hovedveier. Flere områder har blitt blokkert med sementvegger for å få innbyggerne inn i nabolag hvor de kan bli brukt som menneskelige skjold. Tekstmeldinger og bilder som Reuters har mottatt, viser at IS har laget utstrakte nettverk av undergrunnstunneller for transport av styrker og utstyr, melder Independent.

Frykter flyktningskaos

I Mosul bor det mer enn 1,5 millioner mennesker. De kan måtte flykte fra hjemmene sine. FN melder til Independent at de ikke er forberedt på å ta seg av kaoset som kan oppstå. Irakiske militær har de siste ukene prøvd å forhindre at innbyggerne flykter, ved å spre brosjyrer over byen som forteller de å gjemme seg - heller enn å flykte.

 

 

 

 

Emneord: