Ca. 20 kjæledyr forlates i Norge hver eneste dag, og tallene øker. Dette vil Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus ha stopp på. Et steg i riktig retning kan være å innføre obligatorisk ID-merking av dyr. Foto: Kinga Jarzabek

Dyrebeskyttelsen vil ha obligatorisk ID-merking av katter

De siste årene har Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus merket en drastisk økning i antall hjemløse katter. De mener at innføring av obligatorisk ID-merking av katter kan være et viktig tiltak som vil få tallene til å synke.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 12:16

Stadig flere nordmenn forlater kjæledyrene sine. Hele 8048 hjemløse familiedyr fikk praktisk hjelp fra Dyrebeskyttelsen Norge i 2018. Til sammenligning lå dette tallet på 7415 i 2017. Dyrebeskyttelsen slår nå alarm om en utvkling som går i feil retning. De mest rammede er katter. 

Administrasjonslederen i Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus, Lisa Linnéa Aune, ønsker at politikerne skal ta dyrene på alvor. Hun prøver å få politikerne til å innføre noe Dyrebeskyttelsen har prøvd å kjempe for lenge - obligatorisk ID-merking av katter. 

En mikrochip satt under huden kan vise seg å løse mange problemer. Redusert dyremishandling, færre hjemløse dyr og flere gjenforeninger med eiere er bare noen av eksemplene. Eierne vil bli ansvarliggjort ovenfor dyrene de har forlatt, da ID-merking vil identifisere hvem eier er. 

Stortingsrepresentanten for Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm, har kommet med et representantforslag om å innføre obligatorisk ID-merking av både hunder og katter. Saken er per dags dato i behandling i justiskomiteen, og forslaget til framdriftsplan blir tatt opp 22. oktober 2019.