Karoline Wallace, Håvard Funderud og Petter Asbjørnsen sin barnehageturné ble kansellert. Derfor bestemte de seg for å livestreame konserten. Foto: Skjermdump
Covid-19

Virtuelle konserter vokser frem

Corona-pandemien har sørget for at artister ikke får møtt sitt publikum. Likevel føler noen artister at de nå kommer nærmere sitt publikum enn de gjorde før.
Fredag, 27 mars, 2020 - 10:23

Regjeringen har satt i gang strenge tiltak for å begrense smitte. Det har gjort jobben til artister rundt om i landet mye vanskeligere, ettersom de er helt avhengige av et publikum. I kjølvannet av dette har artistene satt i gang forskjellige tiltak. Musiker Filip Roshauw, Eivind Eide Skaufjord og Geir Ramstad Sletvold startet for et par uker siden facebooksiden Brakkesyke 2020, som en konsertplattform hvor ulike artister kan dele musikken sin. Dermed har en ny kultur vokst frem - hvor du nå kan få konsertene direktesendt rett hjem i stua. Publikum kan da selv velge å vippse et bidrag til de som holder den virtuelle konserten. 

Halvt år uten publikum 

Onsdag denne uken var det artist Thea Glenton Raknes og musiker Cato Thomassen som streamet sin live-konsert på nettsiden. Under konserten kunne Raknes fortelle hvor mye mindre ensom hun følte seg, til tross for at konserten ble holdt med kun de to, i egen stue. 

– Jeg mistet jo alle konsertene, så da har jeg måtte kaste meg rundt for å få meg en helt ny deltidsjobb. Jeg hadde ikke tenkt noe særlig på den økonomiske biten av livestreamingen før folk begynnte å spørre meg om det. Det er det å vise hva man har laget, og nå ut til et publikum som betyr veldig mye, forteller Raknes. 


Thea Glenton Raknes syntes Brakkesyke 2020 har inspirert til en veldig fin bølge som stadig vokser. Foto: Privat 

Hun er bare en av mange som har måttet avlyse konserter og turnéer. Raknes synes det er skummelt med et halvt år med usikkerhet. Likevel er hun ved godt mot, og syntes det er veldig gøy å kunne holde konsert hjemmefra. Der føler hun at hun kan nå ut til et større publikum enn det hun kunne før. 

– Under vanlige konserter så får du applaus, men du vet jo ikke alltid hva de tenker. Ved livestream kom det så mange fine kommentarer. Det var så fint å se at du kunne nå frem til folk på en helt ny måte, sier Raknes. 

På spørsmål om hva hun kommer til å bruke inntjeningen fra onsdagens streaming på, nøler hun ikke. Det skal gå til å betale musikerne hennes ved fremtidige konserter, ettersom hun selv er solo-artist. 

Samhold over nettet

– Ved kriser trenger vi kunst og kultur å støtte oss til. Det samholdet man får med konsertene på nett er helt fantastisk. Det er av enorm sosial verdi i tiden vi er i nå, sier artisten. 

Raknes ser ikke bort ifra at hun vil streame mer fremover. Til tross for at hun syntes det tekniske var skummelt, føler hun nå på en enorm glede over å kunne fortsette å dele musikken sin. 

– Jeg kjente at jeg ble veldig lei meg av tanken på å ikke kunne spille konsert på et halvt år, så jeg syntes konseptet er helt fantastisk. 

Norsk kulturliv i krise

Blant artistene som har blitt rammet er også Karoline Wallace. Gruppen hennes Lekerommet - Kyllingen som ikke kunne synge, skulle i vår turnére rundt i barnehager i Oslo. Dessverre ble turnéen avlyst, grunnet de nye corona-restriksjonene. 

– Det er skummelt når man ikke vet hvor lenge dette varer. 

Karoline Wallace

Wallace sier hun ikke vet når de kommer til å ha sin neste konsert, og så derfor på livestreaming som en god idé. Hun bestemte seg for å oppføre seg som om det var et publikum tilstede og stilte spørsmål til dem underveis, slik at barna som så dette gjennom en skjerm kunne føle på en tilstedeværelse. 

– Flere foreldre sendte meg i etterkant videoer av barna deres som klappet og fulgte med på sendingen. Det gjorde meg veldig glad. 

Wallace ser mørkt på tiden fremover og tror slike konsepter blir særdeles viktige. Hun forteller om krisepakken fra regjeringen hvor hun vil få 80 prosent av det hun har tjent foregående år. Siden hun og mange av hennes kollegaer studerte den tiden vil økonomien derfor bli vanskelig fremover. 

– Det er mange i samme yrke som søker andre jobber for å få det til å fungere. Akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre enda. Jeg håper at flere ønsker seg slike virtuelle barne-konserter, sier hun.   

Noen artister har gjort det veldig bra på virtuelle konserter. I følge NRK holdt Erlend Ropstad sin best betale konsert på denne måten. 


De digitale konsertene hos Koronerulling har blitt en stor kassasuksess. Foto: Skjermdump