Rødt ute av tinget

Rødt er nå ute av tinget etter en hektisk dragkamp om stemmene.
Tirsdag, 15 september, 2009 - 02:31


Førstekandidat i Hordaland, Torstein Dahle, manglet ifølge BAs partimålinger på valgdagen bare 1000 stemmer for å få det siste direktemandatet i sitt hjemfylke. I Oslo var Rødt enda nærmere, noe førstekandidat Erling Folkvord kunne bekrefte over telefon i morgentimene på valgdagen.

- Ut ifra målinger gjort av Aften på torsdag ser det ut til at vi mangler fattige 659 stemmer her i Oslo. Utfordringen de siste dagene har derfor vært å få de som sier de vil stemme Rødt, til faktisk å gjøre det. Om så skjer, er muligheten stor for at vi får en plass på Stortinget, sa Folkvord optimistisk.

Stor spenning

På bakgrunn av dette har det vært knyttet stor spenning til om Rødt får de nødvendige stemmene i Oslo. På Rødts valgvake i hovedstaden bar stemningen preg av forventning og optimisme i minuttene før offentliggjøringen av den første valgdagsmålingen.

Da NRK og TV2 slapp sine presentasjoner like etter 21.00, var gleden tydelig blant partimedlemmene. På forhånd ble det sagt at cirka 2 prosent av stemmene på landsbasis ville være positivt med tanke på å få en representant inn på Stortinget, og da valgdagsmålingen viste 2,4 prosent, hadde leder i Rødt Oslo, Jokke Fjeldstad, følgende å si:

- Dette ser lovende ut. Erling Folkvord er per nå inne på Stortinget, og selv om dette på ingen måte er avgjort, har vi troen på at det kan gå veien.

Kortvarig glede

Men gleden ble kortvarig. Etterhvert som stemmene blir talt opp, er det tydelig at Rødt ikke vil få noe mandat i år heller. Førstekandidat Folkvord sier ifølge VG at de har opplevd før at målingene viser langt høyere enn det endelige resultatet, og at de derfor ikke vil dra noen konklusjoner enda. 

 

 

 

Emneord: