– Uaktuelt med norsk mobilforbud

Regjeringen vil ikke gjøre som franskmennene.
Mandag, 23 november, 2009 - 12:11


En gruppe internasjonale forskere har allerede advart sterkt mot strålingsfaren knyttet til mobilbruk for barn. Tidligere nobelprisvinner Devra Davis ledet en gruppe som møttes i Washington DC i september, og hun mener det må innføres en rekke strakstiltak. Forskergruppen vil forby telefoner blant barn, forby trådløse nettverk på skoler, og krever helseadvarsler på mobiler, slik det er på sigarettpakker.

– Vi befinner oss midt i et globalt eksperiment. Vi er nødt til å innføre en rekke føre var-tiltak. Det er for risikabelt å vente på langtidsvirkningene av bruken av mobiltelefoner, sier Davis i et eksklusivt intervju med Dagbladet.

Helse- og omsorgsdirektoratet forteller at et forbud i Norge ikke er aktuelt.

– Skal man forby mobil må man vite at det er farlig. Men det er satt ned en gruppe som skal se på farene ved mobil slik det er gjort i Frankrike, sier Roger Ingebrigtsen til Utdanningsnytt.

Den franske regjeringen har allerede fulgt ekspertgruppens råd, og foreslår å forby mobiltelefoner i grunnskolen.

– Vi ønsker å legge oss på et føre var-prinsipp. En del av studiene viser at stråling fra mobiltelefoner kan skade barns utvikling. Dette er fordi barns kranier ikke er ferdig utvokst, sier statssekretær Chantal Jouanno i det franske økologidepartementet til NRK

Statens strålevern synes forslagene fra den internasjonale ekspertgruppen er for ekstreme.

– Å forby mobiltelefoner for barn er for radikalt. Mange barn har faktisk behov for å holde kontakt med sine foresatte via mobil, sier Gunnar Saxebøl, direktør for strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern til Dagbladet.

 

 

Emneord: