Linda Hofstad Hellestad har vært Norges barne- og likestillingsminister siden januar i år. FOTO: CF-Wesenberg/ http://kolonihaven.no/

Lanserer kampanje mot seksuelle overgrep av barn i idretten

Barne- og likestilingsministeren mener det skal bryte stillheten og tabuen, og skape mer åpenhet rundt temaene voldtekt og overgrep
Mandag, 26 november, 2018 - 11:10

Om få dager, skal barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Hellestad sammen med kulturministeren og Norges Idrettsforbund, lansere en kampanje som handler om å arbeide mot seksuelle overgrep mot barn i idretten. 

Kampanjen

Europarådet presenterte kampanjen for Hofstad. En internasjonal organisasjon som arbeider for å styrke menneskerettighetene, det parlamentariske demokratiet og rettsstaten i medlemslandene. Hofstad har tidligere vært sportsminister og derfor jobbet mye med sport. Europarådet spurte henne om hvorfor man i Norge ikke snakker om maktmisbruk, vold og overgrep som skjer i idretten. 

-De som står bak overgrep søker seg til idrettsmiljøer, der er det lettest tilgang på barn. Det er i garderoben, det er i cupen og i bilen på vei til håndball, sier Hofstad. 


Mange hadde møtt opp på frokostmøtet for å høre både historier og debatt. Foto: Therese Limi

-Det er vanskelig for barn å varsle når det er de fremste tillitspersonene som er dem som utsetter for overgrep, kanskje er det treneren eller laglederen. Denne kampanjen skal være med på å bidra til at vi får snakket om dette, brytet stillheten og tabuene, og sikre at barn og voksne i større grad sier ifra. Historier om voldtekt og overgrep må ut av lukkede miljøer og inn i våre felleskap, fordi det er et alvorlig samfunnsproblem, sier hun.

Inviterte til frokostmøte

Hun fortalte dette på et frokostmøte fredag, som Rød Knapp-alliansen inviterte til i forbindelse med den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner, 25 November. Temaet var voldtekt i nære relasjoner og i lukkede felleskap. Rød Knapp-alliansen, er en allianse som består av åtte organisasjoner. De har et felles krav: å stoppe vold mot kvinner.

-Rød Knapp-alliansen setter søkelys på et alvorlig samfunnsproblem og likestillingsproblem, gjennom arbeidet sitt. I tillegg får de arbeidet til å skyves fremover, sier Hofstad.

Barne- og likestillingsministern mener det er viktig at vi snakker om voldtekt og løfter det opp i samfunnsdebatten.

-Seksualitet, kropp og grensesetting må bli mer snakket om. Det er viktig at barn og unge får kunnskap og forståelse om hva å sette grenser for sin egen kropp innebærer. Ingen skal utsettes for maktmisbruk. I tillegg skal man vite hvor man kan gå for å få hjelp, sier hun.