Tina Sjøli ønsker bedre økonomiske ordninger for studenter med barn. Bilde: Privat

Anbefaler studenter å vente med å få barn

Erna Solberg gjorde det klart i nyttårstalen sin at hun ønsker at studenter skal få flere barn i studietiden. Studentmamma mener forholdene burde bedres først.
Onsdag, 13 februar, 2019 - 11:48

Tina Sjøli er mor til en gutt på 16 måneder og bonusmamma for ei jente på 13 år. I august begynte hun på ett fulltidsstudiet på OsloMet, i tillegg til å være mor på heltid. Hun forteller at det ikke bare er enkelt å kombinere studier med barn.

– I og med at sønnen min er født etter august så har vi opplevd å måtte vente på barnehageplass, og vi står enda på venteliste. Da blir det krevende å studere uten å ha barn i barnehage.

Hun fortsetter med at det hadde vært enklere dersom studenter med barn prioriteres i køen for barnehageplass, noe de ikke blir i dag.

– Bør bli bedre ordninger for studentmødre

Sjøli jobber ikke ved siden av studiene, men hun tror det er mange som må det. Hun er gift og det er ektefellen som nå har mest tyngde økonomisk. Hun mener det helt klart burde vært bedre ordninger for studenter med tanke på økonomi.

– Dersom Erna ønsker at vi skal produsere frem flere barn, så må vi ha muligheten til å ta vare på dem også.

Rekordlave fruktbarhetstall

Statistikk fra SSB viser at Norges fruktbarhetstall aldri har vært lavere enn de var i 2017. Det samlede fruktbarhetstallet for norske kvinner ble da 1,62, der tallet allerede hadde sunket nesten 0,1 siden 2016.

 

I tillegg til at fruktbarhetstallene stadig synker, øker mødres alder ved første fødsel. I 2016 var gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende kvinner 29,3 år.

 

Ønsker å bedre forholdene for studenter med barn

Andreas Oftedal er leder for Høyres Studentlag. Ifølge han er fødselsraten i Norge lavere enn det som skal til for å opprettholde befolkningen.

Oftedal mener statsminister Erna Solberg gjør riktig i å sette søkelys på problemstillingen. Gjennom det kan man finne ulike løsninger på hvordan situasjonen for studenter med barn kan bedres.

– Norge ligger på europatoppen i andelen studenter med barn. Det vi ønsker å bruke denne situasjonen til er å bedre forholdene for de studentene som allerede har barn. Vi ønsker også at det skal bli lettere å komme med bedre ordninger for de studentene som velger å få barn i fremtiden.


Andreas Oftedal støtter Erna i å sette søkelys på den synkende fødselsraten. Bilde: Privat

Døgnet får for få timer

Tina Sjøli forteller videre at hvis foreldre både har barn og skal studere, må barnet være i barnehage eller SFO. Det koster omtrent 3500 kroner i måneden. Hvis foreldrene i tillegg skal rekke å jobbe, er det vanskelig å møte opp på forelesninger. Det er mange som får det til, men det er krevende.

– Barn kan bli syke, og de trenger all oppmerksomhet fra du henter de hos barnepasser til de legger seg. Når de har lagt seg skal huset ryddes, klær skal vaskes og morgendagen skal organiseres. Etter alt det er gjort kan du sette deg ned med bøkene og oppgavene som skal gjøres ferdig innen deadline. Døgnet får for få timer og du håper du får nok søvn gjennom natten.


Tina Sjøli synes det er vanskelig å kombinere barn og studier. Bilde: Privat

Anbefaler studenter å vente med å bli foreldre

Sjøli er nå gravid på nytt, og har i de siste månedene i svangerskapet vært veldig syk. Det har ført til at hun har lagt studiene på is.

– Før jeg ble gravid, da jeg startet opp på studiene var hverdagen en kamp mot klokka. En må alltid finne en løsning på hvem som skal passe barnet mens den ene er på jobb og den andre er på universitetet.

Sjøli anbefaler andre først å bli ferdig med utdanningen og deretter få barn.

– Da får en mer tid til barna dine, i hvert fall frem til det blir bedre ordninger på studiesteder og i samfunnet.

Emneord: