Foran et utsolgt Ullevål skal Norge kjempe om tre viktige poeng i EM-kvalifiseringskampen mot nabolandet. Foto: Jesper Horsinek.

Oddsfavoritter mot naboene

Norge har ikke slått Sverige siden 2005. Nå er de oddsfavoritter for første gang siden årtusenskiftet.
Tirsdag, 26 mars, 2019 - 14:55

Foran utsolgte Ullevål-tribuner møter Norge i kveld Sverige, i en skjebnesvanger EM-kvalifiseringskamp. Begge land ble trukket i kvalifiseringsgruppe F, sammen med storfavoritten Spania, Romania og mindre fotballnasjoner som Malta og Færøyene. Både Norge og Sveriges landslagssjefer vil sannsynligvis se på nabooppgjørene som nøkkelen til å få den etterlengtede andreplassen, som gir en billett til EM.

Det norske landslaget jakter sin første EM-deltakelse siden 2000, og får støtte av bookmakerne til å trekke det lengste strået mot Sverige. For første gang siden årtusenskiftet er Norge oddsfavoritter mot «Söta Bror». 

Fagansvarlig for sportspill i Norsk Tipping, Ole Morten Bratberg, forklarer det slik:

– Norge stiller med tilnærmet fullt lag. Sverige har en del fravær, og tilsynelatende litt intern uro i gruppa etter at Emil Forsberg forlot troppen. Norge har også fordelen av å spille på hjemmebane, med ett fullsatt Ullevål i ryggen. At Zlatan har gitt seg på landslaget er i tillegg med på å vippe favorittstempelet over på Norge, sier han.

Svekket svensk stall

At Zlatan ikke lenger er på landslaget er utvilsomt en fordel for Norge. Da Sverige slo Norge 4-2 i 2013 var det nettopp Zlatan som var kampens store spiller, da han puttet tre baller i nettet bak Rune Jarstein.

Zlatans avskjed fra landslaget, og fraværet av stjernespillerne Viktor Lindelöf (Manchester United) og Emil Forsberg (RB Leipzig), har gitt de norske tipperne tro på seier i kveld. 

 

– Jeg kan ikke huske sist vi var favoritter mot Sverige. Vi har knapt møtt Sverige i kvalifiseringskamper, men i de syv treningskampene siden 2000, har Sverige vært favoritt i samtlige, forteller Bratberg.

Frykter de blågule tar for lett på oppgaven

I tillegg til manglende stjernespillere og bortebaneulempe, kan svenskene bli felt av manglende respekt for Norge som fotballnasjon. Nettopp det er Simon Bank, journalist i svenske Aftonbladet, redd for.

– I et svensk perspektiv tror jeg at man har for liten respekt for hvor Norge faktisk befinner seg akkurat nå, uttalte Bank til VG.

Sett i et historisk perspektiv, derimot, har svenskene ett klart overtak. Av de 107 kampene hvor Norge og Sverige har møttes, har Norge kun gått seirende ut 24 ganger. Like mange ganger har det endt uavgjort, mens svenskene har trukket det lengste strået hele 59 ganger.