Konstruksjonen i Thorvald Meyers gate er planlagt ferdig høsten 2020. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug

Tøff periode for småbedrifter i Thorvald Meyers gate

Oslo kommune holder på med sin totalrenovering av veiene og gatene i Oslo. Konstruksjonen skaper problemer for småbedriftene.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 13:12

Hilde Tensmann og Veronica Furfjord er begge ansatte i småbedrifter i Thorvald Meyers gate. Begge forteller å ha opplevd en stor forskjell i antall kunder nå, kontra før byggingen startet. Allerede i sommer måtte dameavdelingen til Insomnia legge ned, og eieren Pasquale Pipolo la ikke skjul på at bygningsarbeidet var avgjørende.  

Jobbdagen er forandret

Hilde Tensmann, ansatt hos butikken Zuzanna G i Thorvald Meyers gate, forteller journalen at det kun har vært tre stykker innom butikken i dag.

– Vanligvis pleier vi å ha døren helt åpen for det er mer innbydende for kundene, men det har blitt helt umulig med all støyen. 

Tensmann beskriver seg selv som en meget sosial person, og legger ikke skjul på at det kan bli kjedelig uten kunder til tider.

– Klær pleier alltid å henges på stativ utenfor for å vise forbipaserende hva vi har å by på, men på grunn av fukt, støv og lukt, er det ikke et alternativ mens byggarbeiderne holder på.


Hilde Tensmann (avbildet) håper på bedre tider når konstruksjonen i Thorvald Meyers gate er ferdig. FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug

Satser på nettbutikk

For å takle de nye omstendighetene, forteller Tensmann at de har hatt fokuset på nettbutikk. 

– Vi tjener nesten ingenting i butikk lengre, og uten nettbutikken hadde denne perioden vært veldig tøff. 

Spesielt nå som det gjennomføres et bilfritt sentrum i Oslo, reiser flere kunder heller til sentre der det er lettere å komme til og få parkering, sier Tensmann. 

Etterdønningene

Hilde Tensmann mener at sluttresultatet kommer til å bli verdt det, men at det også vil danne nye problemer. Hun forteller at det sannsynligvis kommer andre store aktører til Thorvald Meyers gate, som vil få leien til å stige. Dermed kan det bli usikre tider for småbedrifter som ikke har satset på nettbutikk slik som Zuzanne G har. Hvis Thorvald Meyers gate blir en hovedgate og kjedene tar over, tror Tensmann at småbedriftene vil flytte ut i sidegatene. 

Grønnsaksbutikken Sultan, var en av småbedriftene som kjente smaken av de stigende leieprisene da de måtte stenge for godt i 2016. De gikk likevel ikke bort uten å skape stor sorg hos beboerne i bydelen, noe som ble delt på sosiale medier. 

– Folk er jo veldig glad i Løkka, og jeg tror mange vil gjøre veldig mye for å holde det gående slik at bydelen beholder sjelen sin. 

Hilde Tensmann

 

Kundekretsen har forflyttet seg


Veronica Furfjord sier det er vanskelig med leiepriser når de har fritt spillerom som private.

FOTO: My Sofie Lie Høgenhaug 

Veronica Furfjord kjente på forandringene da byggingen utenfor frisørsalongen Loud Hair begynte. 

– Det tørket fullstendig ut med den generelle kundeflyten. På Grünerløkka har du veldig humør- og værsykt klientell. Hvis gaten er bråkete og styrete, går de heller til en annen gate.

Furfjord forteller om tap av stor inntekt.

– Jeg synes det er veldig rart at det såkalte rødgrønne byrådet ikke gjør noe med det. 

Føler du på at Grüerløkka er i forandring? 

– Det har blitt mer gentrifisert, men det har enda litt sjel. Vi har heldigvis ikke mange kjedebutikker.

Bare luftslott

At kommunen i begynnelsen snakket med bedriftene om eventuell kompensasjon for tap av inntekt i perioden det skulle bygges, sier Furfjord at hun ikke trodde noe på. 

– At vi skulle få kompensasjon her, når man så hvordan det sto til når de bygget på veiene borti Bokstadveien, virket bare urealitisk.

Furfjord tror at Thorvald Meyers gate vil bli mer tiltrekkende når de er ferdige med ombyggingen, og mener trykket i gaten vil fjerne kriminalitet fra området. Hun er positiv til utfallet tross dårlig oppfølging underveis, og gleder seg til å endelig kunne la døren stå åpen i løpet av jobbdagen.