Ruskenappen - en edel, men foreløpig ruskete app

Oslo Kommune har en app for å melde i fra om tagging og forsøpling i byen. Datatilsynet sier den har et edelt formål, men er skeptiske til informasjonen brukerne får om personvernet og hvem som er ansvarlig for appen. Dessuten fungerer den ikke optimalt.
Onsdag, 18 mars, 2015 - 10:14


Sett at du går til jobb en morgen, og så ser du at en vegg er nedtagget. Da kan du i teorien bare svippe opp mobilen fra lomma, knipse et bilde og sende til kommunen. Så ordner Bymiljøetaten og Rusken opp.

Det er i alle fall det Ruskengeneralen, Jan Hauger, sier på videoen som spretter opp etter at du har lastet ned Ruskenappen.

Rusk i trompeten

Før vi kommer til personvern og trygghet – vi kommer dit etter hvert - fungerer appen i det hele tatt, eller er det bare noe rusk? Ruskensekretariatet, som er tilknyttet Bymiljøetaten og Oslo kommune, mener selv at appen er god.

– Rusken-appen er veldig effektiv på innmelding av både tagging og forsøpling. Alt som blir innmeldt som vi har tillatelse til å fjerne, blir fjernet så snart som mulig, som regel i løpet av dagen, skriver Ruskensekretariatet i en e-post.

Men da må du med andre ord må du allerede ha oversikt over hva Rusken har «tillatelse til å fjerne» for at det i det hele tatt skal være noe poeng i å bruke appen.

Vi har selvfølgelig også testet Ruskenappen, og litt av resultatet kan du se i videoen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)


Det tok fire virkedager før Stopp Tagging AS fant frem kluten. Det er også umulig å vite om det er appens fortjeneste at automaten nå er ren, da Ruskens entrepenør uansett er kontraktforpliktet til å kontrollere og rengjøre parkeringsautomatene i indre by innen 24 timer.

Rusken har i senere eposter modifisert utsagnet noe, og medgitt at den ikke er så effektiv på tagging likevel.

– Appen på tagging er ikke bra nok, fordi vi får mange henvendelser av nedtaggede bygninger som ikke er med i Taggefri-ordningen. Stopp Tagging AS kan kun fjerne tagging fra bygninger som er med i Taggefri-ordningen.  Vi forsøker da å ta kontakt med gårdeier som ikke er med i ordningen, for å melde fra om taggingen på deres bygg, skriver Rusken.

– Det skjer ingenting

Kin Tran driver Alfa Krøll hårstudio i Dops gate i nærheten av Hausmania, og får ofte sin fasade nedtagget. Hun mener på sin side at appen ikke virker i det hele tatt, og etterlyser et skikkelig tilbud fra Oslo Kommune.

De har en app hvor det står at du skal kontakte Rusken når du ser tagging, men den funker ikke. Jeg ser de taggingene enda. Det er ikke bare her hos oss, det kan være et annet sted, men det skjer ingenting. Jeg har satt meg inn i det her, skjønner du, forklarer Tran.

Godt verktøy for kampanjer

Oslo Kommune mener at appen er et godt verktøy for Rusken, og at de kan bruke dataen de samler inn til å sette i gang ekstra tiltak.

Det som er fint er at vi får informasjon om hvor taggingen befinner seg, altså i hvilke områder det er mye tagging, og derfor får vi mulighet til eventuelt å sette i gang renholds- og holdningskampanjer rettet mot områder vi ser det er mye tagging (eller forsøpling), skriver de i eposten.

Har dere tenkt til å sette i gang tiltak i området vi har testet appen?

– Er dette meldt inn via Rusken-appen, vil Ruskenpatruljen fordele dette til entrepenøren eller bydelen som har ansvar for dette området, eller vil de rykke ut selv om det er ekstrem forsøpling. Utover dette vil renholdet som utføres i byen daglig gjøres av de ulike entrepenørene som BYM har kontrakt med.


SE VIDEO HER:

– Hvor står det at Oslo Kommune står bak?

Men funksjonalitet til side. Får man nok informasjon om appen til å være helt sikker på at man ikke blir svindlet eller overvåket av uvedkommende?

Ifølge Datatilsynet er det ikke onde hensikter bak appen, men de mener at den ikke oppfyller deres minimumskrav.

– Nå har den jo et edelt formål, denne Ruskenappen, men likevel burde den følge en del minimumskrav når det gjelder apper og personopplysninger. En av dem er: Hvem er behandlingsansvarlig for denne appen? Man finner ingen informasjon om at Oslo Kommune står bak denne appen før man laster den ned, forklarer Atle Årnes, fagdirektør i teknologi hos Datatilsynet.

Men Ruskengeneralen presenterer jo dette i en video når man starter appen?

– Jeg kjenner jo ikke ham, og han står foran en gul bil. Hvor, i klartekst, står det at Oslo Kommune står bak denne appen? I tekst så står det ikke. På iPhoneversjonen, står det med veldig liten skrift at det er copyright Oslo Kommune nederst.


– Vil vite på forhånd

Utvikleren er et firma som heter Vapp. Når du ber om androidversjonen i Google Play så kommer de opp som ansvarlig, og det gjør de også i appstore. Det er altså vanskelig å være sikker på at man har lastet ned en app fra Oslo Kommune før den er installert, og som konsekvens blir det utfordrende å se om personvernet blir ivaretatt.

Når appen i tillegg krever kontakt med GPS, bildearkivet ditt, og en del andre ting, så er det lett å bli skeptisk.

– Jeg vil vite på forhånd at jeg ikke installerer en jukseapp, så da vil jeg gå til Rusken for å høre om de tilbyr en slik app. Men om jeg går til Oslo Kommunes hjemmesider, så finner jeg ingenting om apper. Men går jeg på Rusken.no - først der finner jeg en kobling til Oslo Kommune nederst på siden der, forklarer Årnes fra Datatilsynet.


– Ikke noe motiv for å kartlegge folk

Utvikleren selv besvarer skepsisen ganske enkelt, og forklarer:

– Det er helt innenfor rammene av hva som er lovlig, så lenge du tydelig blir gjort oppmerksom under installasjonen av appen, forklarer Jan Lunder, og legger til:

– Dette er jo ikke noe motiv for å kartlegge folk som går rundt i byen.

Ruskensekretariatet selv kan derimot berolige oss med at selv om appen ber om tilganger, så har ikke uvedkommende tilgang til f.eks dine personlige bilder.

– På både Android- og iPhone-enheter må man godkjenne at Rusken-appen får tillatelse til tilgang på GPS, fotoarkiv og kamera. Du kan velge å ikke gi tillatelse, og velge å ikke installere Rusken-appen. Rusken-appen har tilgang til fotoarkiv, men fotoarkivet er kun lagret på din enhet, skriver Ruskensekretariatet i en e-post.

Men dette er også en sannhet med modifikasjoner, da det dukker opp en slik godkjenning i Android-, men ikke på iPhone-versjonen av appen, der får man bare en liten melding om at man kan motta varsler – og det er først etter installering. Rusken forklarer dette med at det er slik App Store er lagt opp, og at de jobber med å informere bedre.

– Dessverre er det slik med alle apper lastet ned i App Store for iPhone; varsler kommer etter installering. Vi ønsker å forbedre oss, og vil derfor jobbe mot å legge ved flere opplysninger om Rusken-appen i «Beskrivelse»-seksjonen for Rusken-appen på App-store, skriver Ruskensekreteriatet i en epost.

Vanskelig å finne den ansvarlige

Årnes’ innvending, er at at man skal gi den som skal innstallere en app informasjon om hvordan de ansvarlige behandler personvern på forhånd. Altså før man laster ned et potensielt farlig program. Det holder altså ikke med en video av Ruskengeneralen etter at man har installert appen.

– Man skal vite hvem som er ansvarlig for appen, og at du får denne koblingen til den som er ansvarlig. For eksempel burde Oslo Kommune ha en nettside som forteller at de er ansvarlig for Ruskenappen. Det blir veldig mye søking for en person for å finne ut at appen kommer fra Oslo Kommune, sier Årnes.

Og det er det ingen tvil om. Utvikleren Vapp jobbet på oppdrag fra reklamebyrået Kikkut, som igjen jobber på oppdrag for Taggefri-ordningen, som igjen er underlagt Rusken i Bymiljøetaten, i Oslo Kommune. Men rotet stopper ikke der. I en overgangsfase nå, holder Front kommunikasjon i Fredrikstad på å ta over den tekniske biten av appen.

–  Vi er i en overgangsfase nå, mellom tekniske leverandører. Appen er ikke noe vi har laget, men vi har jobbet sammen med Vapp nå i forbindelse med overgangen, sier Henrik Akselsen, utvikler hos Front Kommunikasjon i Fredrikstad.

Uklare linjer

Selv om appen har et edelt formål, og er ment som et verktøy for å rydde opp i byen, er informasjonsbiten og strategien bak utvilsomt rotete. Det har tatt mange telefonsamtaler og mange eposter for å komme frem til noen som vil ta på seg noe ansvar for appen.

Rusken ville heller ikke svare direkte på spørsmål om prislappen til appen.

– Hvor mye kostet appen, og hvem betalte for det?

– All utvikling knyttet til sosiale medier er et samarbeid mellom Bymiljøetaten og Rusken. Det blir utviklet forskjellige applikasjoner innenfor sosiale medier. Dette er en del av et større helhetlig utviklingsprosjekt hvor nye applikasjoner utvikles fortløpende, svarer sekretariatet.

Et godt eksempel

Videre forklarer Atle Årnes i Datatilsynet om hvordan man skal formidle personverninformasjon om en app, og bruker NSB sin app som eksempel.

– Jeg søkte opp NSB-appen i appstore til Apple. Der får jeg mye mer, fordi på denne Ruskenappen var det bare oppdateringshistorikk og utviklerens nettsted (Vapp.no journ. Anm.). Men på NSB-appen så får jeg også personvernerklæringen, og når jeg klikker på den, så havner jeg på NSB sitt nettsted, så får jeg opp personvernerklæringen som viser hvordan NSB behandler personopplysninger, og da vet man at man har fått NSB sin app. Å laste ned en app som utgir seg for en annen vil kunne medføre at man gir personopplysninger og kredittkortopplysninger til uvedkommende, sier Årnes.

Takker for tilbakemelding

Da Journalen gjør Rusken oppmerksom på personvernproblematikken, og hvor vanskelig det er å være helt sikker på at dette er en app fra Oslo Kommune, så takker de for kritikken.

– Vi er takknemlig for slik tilbakemelding. Dette er noe vi vil ta videre, skriver Ruskensekreteriatet i en epost.

 

 

Emneord: